Yaylaköy Enerji A.Ş’ne Yurttaş Davası Açıldı

ENDA HOLDİNG BÜNYESİNDEKİ YAYLAKÖY ENERJİ A.Ş.’NE AİT YAYLAKÖY RES İMAR PLANININ YÜRÜTMESİNİN DURDURULMASI VE İPTALİ İSTEMİYLE YURTTAŞ DAVASI AÇILDI

Karaburun Yarımadasının 415 km²lık yüzölçümünün 2/3’ünden fazlası, ÇED uygunluğu verilerek Rüzgar Enerjisi Santrallerine tahsis edildi. Yarımadada RES’lere tahsisi edilmeyen tek bölge Akdağ/Bozdağ kütlesi. EPDK tarafından 6 firmaya verilen üretim lisanları ile 81 türbin kurulumu tamamlandı. Planlanan toplam türbin sayısı ise şimdilik 236. “Yenilenebilir Temiz Enerji –RES”ler maskesi altında Karaburun Yarımadasının talan edilmesine izinler veriliyor.

Karaburun yaşayanları RES talanına karşı “Yurttaş Davaları”nı başlattı. Karaburun yaşayanları olarak, Yarımadamızın, doğasını, tüm canlıların yaşamını, insan sağlığını, bugününü ve geleceğini koruyarak kalkınma ilkesini hiçe sayarak sadece bir enerji üretim alanına dönüştürülmesine karşı bugünümüz ve gelecek kuşaklar adına davacıyız.

14/07/2015’te Yaylaköy Enerji AŞ’ye ait Yaylaköy RES Projesi’nin imar planı düzenlemelerinin iptali için bir yurttaş davası daha açıldı. Karaburun halkının hukuksal mücadelesini Çevre ve Ekoloji Hareketi Avukatları (ÇEHAV) gönüllü olarak yürütüyor, davaların mahkeme ve bilirkişi masrafları Karaburunlular’ın ve Karaburun sevenlerinin katkılarıyla karşılanıyor.

ENDA Holding-Yaylaköy RES A.Ş.’ne ait Yaylaköy RES Projesi ile ilgili olarak; Acele Kamulaştırma Kararının iptali, Çevre Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir Kararının iptali için açılmış olan davalar da sürüyor.

İzmir’in en büyük işadamlarının biraraya gelerek kurulduğunu söyleyen ENDA Holding Yönetim Kurulu’na, İzmir’in doğasının ve kadim kültürüyle sosyal yaşamının yaşatılması konusunda da sorumluğunu hatırlatmıştık. Bu projeleri finanse edeceğini basından öğrendiğimiz İş Bankası yürütme Kurulu’na “ucuz finansmanı ne pahasına sağladıklarının farkında olup olmadıklarını” sorduk. Bu yazılarımızı basın aracılığıyla kamuoyuyla da paylaşmıştık.

ENDA Holding bünyesindeki şirketin Yaylaköy’de kurmak isteği RES projesi, Lodos Firmasının kurulu 50 türbinin arasına ve Yaylaköy’e en yakın bölgelere konumlandırılmak isteniyor. Lodos firması 47 türbin daha kurmak istedi. Davacı olduk. Yargı üretim lisansını iptal etti. T.C Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bu 47 türbin için yeni bir ÇED süreci başlattı. 14 Temmuz günü “Halkın Katılımı Toplantısı” tüm Karaburunlular’ın, Karaburun Belediye Başkanın, İzmir Milletvekillerimizin, EGEÇEP’in, ÇEHAV’ın katıldığı protestolarla yapılamadı. Karaburunlular, davacılara noter aracılığıyla gönderdiği yazılarla uğradığı zararı ödetmekle tehdit eden Lodos firmasına gerekli yanıtı 14 Temmuz’da Yaylaköy meydanında verdi.

BU, BİR YAŞAM HAKKI VE YAŞAM ALANLARINI KORUMA MÜCADELESİDİR.

KARABURUN KENT KONSEYİ

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir