KARABURUN’DA ŞİMDİLİK “KEÇİLER KAZANDI!”

Özet

Haber Esat ERÇETİNGÖZ Fotoğraflar Mahir DİNÇ 

Karaburun Yayla Mahallesi, RES’te kapasite artışına geçit vermedi
KARABURUN’DA ŞİMDİLİK
‘KEÇİLER’ KAZANDI!
Lodos Elektrik Üretim A.Ş.’nin Karaburun Yayla Mahallesi’nde (Yaylaköy) kapasite artışı ile ilgili ÇED toplantısı, direnişçi köylülerin ve çevreci yurttaşların yoğun protestosu üzerine yapılamadı. Belediye mülkü köy odası salonuna gelen firma görevlilerine de Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan izin vermedi.
Firma görevlileri, köy meydanı bahçede ve camii önünde çağrı yapmak istese de bu, kararlı direnişçi köylülerin itirazıyla gerçekleşmedi. 87 olan türbin sayısını 128’e çıkarmak isteyen, bu girişimiyle geniş bir alanda binlerce zeytin ağacının kesilmesine neden olacağı tahmin edilen firma görevlileri ve Yayla Mahallesi’ne gelen Bakanlık temsilcileri; çağrı ve toplantı yapamadan buradan ayrıldı.
Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan, yenilenebilir enerjiye karşı olmadıklarını, ancak Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan edilen Karaburun Yarımadası için devlet kurumlarınca hazırlanan biyoçeşitlilik sunumunda, ilçenin endemik zenginliğinin ve hayvancılığın tehdit altında olduğunun ifade edildiğini belirterek, “Kamu kurumlarımızın tespitleri bölgenin RES ve GES yatırımına doyduğunu açıkça ortaya koyarken, firmanın büyüme ısrarı doğal yaşamı tehdit eder hale geldi. Doğa dostu bilimsel bir hazırlıkla ve doğru yerde alternatif enerji yatırımına itirazımız yok. Ancak doymak bilmez ve tüm canlılarımızın yaşamını hiçe sayan bu talana itirazımız var” dedi.
İzmir’de çevre ve doğa mücadelesi, İzmir Büyükşehir Belediyesi, Karaburun Belediyesi, İzmir Kent Konseyi, Karaburun Kent Konseyi, diğer ilçe kent konseyleri, sendikalar, çevreci dernek ve platformların katıldığı Yayla Mahallesi direnişiyle yeni bir ivme yakaladı. RES kapasite artışı talepli ÇED süreciyle ilgili olarak Karaburun Yayla Mahallesi’ne gelen Lodos Elektrik A.Ş. görevlilerini; ses düzeni, barkovizyon aparat-malzemeleriyle belediye mülkü köy odası salonundan çıkaran ve elektrik şalterlerini indirten Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan, firma görevlilerinin ısrarı üzerine, “Burası belediyemizin mülkü ve halkımız bu toplantıyı istemiyor, izin vermiyor. Dışarı!” dedi.
Firma görevlileri, toplantı ilanı çerçevesinde ÇED halkın bilgilendirilmesi ve sürece katılımı toplantısını köy odası bahçesinde ve cami yanındaki meydanda yapmak için hazırlık yapsa da direnişçi köylülerin ve çevrecilerin kararlılığı buna geçit vermedi. Karaburun Belediye Başkanı Erdoğan ve direnişçi köylülerin yanı sıra Kent Konseyleri, sendikalar, sivil toplum kuruluşları ve çevreci yurttaşlar toplantıya izin vermeyeceklerini anons ve sloganlarla dile getirdiler.
ÇAĞRI DA BİLGİLENDİRME DE YAPAMADILAR
Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı temsilcilerinin toplantı sahasına gelmesiyle, direnişçi köylüler ve çevreciler sloganlarla sesini daha da yükseltti, toplantı çağrısı yapılmasına engel olundu. ÇED Bilgilendirme için belirlenen saate kadar toplantı çağrısı yapılayınca, Bakanlık temsilcileri ve firma görevlileri, halkın “RES’e Hayır”, “Yarımada Bizimdir” sloganları eşliğinde alandan ayrıldı.
Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan, direnişçi köylüler ve çevreci yurttaşlar, toplantıyı yaptırmamaları ardından; Bakanlık temsilcileri ve firma görevlilerine tutanağın herkesin gözü önünde tutulması konusunda ısrarcı oldu. Bunun üzerine Bakanlık görevlilerince hazırlanan “halkın yoğun protestoları nedeniyle toplantı çağrısı yapılamadığı”, “halk tarafından toplantının yapılmasının istenilmediği ve projeye karşı olduklarını protestolarla belirttiler” ifadelerinin yer aldığı resmi tutanak imza altına alındı.

“KEÇİ İNADIYLA SAHİP                                              ÇIKACAĞIZ”
Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan, Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan edilen Karaburun Yarımadası bölgesinin Türkiye’de yenilenebilir-sürdürülebilir enerjide RES’ler ve GES’ler için tek adres olmadığını ve ülkenin çok farklı bölgelerinin buna uygun şartlar taşıdığını vurguladı.

 Başkan Erdoğan, çevreci nitelikli alternatif enerji kaynaklarına asla karşı olmadıklarını, hatta belediye olarak bir enerji kooperatifi hazırlığında bile olduklarını ifade ederek, “Doğru yer, doğal zenginliklere zarar vermeyen bir çerçevede bunu gerçekleştireceğiz. Ancak burada durum farklı. Yarımada’nın verimli toprakları göz göre göre talan ediliyor. Özel doğası, endemik zenginliği, denizi, dağ keçisiyle, nergisiyle, zeytiniyle, verimli toprağıyla Karaburun’umuz ve Yarımadamız korunması gereken bir zenginliğimiz. Biz bugün geleceğimize, Yarımadamıza sarılmak için buradayız. Toprağımıza keçi inadıyla sahip çıkıyoruz, çıkmaya da devam edeceğiz” dedi.
“YARIMADA’DA RÜZGAR EKEN, FIRTINA BİÇER!”
Yaylaköy’de yeni GES talepli ÇED sürecine Bakanlıktan toplantı izni çıkmadığını da duyuran Başkan Erdoğan şöyle devam etti: “Firmanın kapasite artışı talebi, binlerce zeytin ağacını yok edecek, kıl keçilerimizi strese sokacak ve doğal yaşam dengelerini bozacak. Karaburun olarak RESti gördük, biz de (RESte REST) dedik. Bölgemizin dokusunu bozacak, talan edecek hiçbir çalışmaya izin vermeyeceğiz ve tüm gücümüzle karşısında duracağız. Öyle yağma yok, Karaburun’da ve Yarımada’da rüzgar eken fırtına biçer!”
Karaburun ile ilgili kamu kurumlarının da bilgisi dahilinde olan biyoçeşitlilik raporu sunumunda, bölgede yeterli derecede RES ve GES enerji yatırımı bulunduğunun; endemik zenginliğin korunmasının altının çizildiğine vurgu yapan Erdoğan, şunları söyledi: “Bu nedenle yatırımcılar artık yatırım adımlarını, Karaburun ve Yarımada bölgesi dışında, ülkemizin güzel coğrafyamızın başka köşelerine doğayı korumayı önceleyerek atmalılar. Toprağımızı, canlılarımızı, geleceğimizi koruma hassasiyetimize, bu raporların da vurguladığı gibi, saygı gösterilmesini istiyoruz.”

ÇED ZAFERİ İÇİN HARMANDALI
Başkan Erdoğan, İzmir Büyükşehir ve Karaburun Belediyeleri, İzmir Kent Konseyi, ilçe konseyleri, DİSK Emekli-Sen, Engelliler Meclisi ve çevreci platformlara, Yayla Mahallesi’ne sahip çıktıkları ve kötü havaya rağmen mücadelelerine destek verdikleri için teşekkür etti.

Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan,Yaylaköy’ün direnişçi kadınları ve çevreci yurttaşlarla birlikte ‘günün mücadele zaferi’ anısına harmandalı oynadı.

 

YAYLAKÖY DE DOĞA KAZANDI – ÇED TOPLANTISI PROTESTOLARLA YAPTIRILMADI

Özet


Tüzel Kişinin kapasite arttırımı talebi üzerine 17 Ocak 2023 günü Yaylaköy de yapılacağı duyurulan ÇED Toplantısı. Karaburun Kent Konseyi nin çağrısı ile bir araya gelen paydaşları ve Karaburun Yarımadası mahallelerinden gelen Karaburun halkının yoğun protestoları sonucu yaptırılmadı. Doğa Katliamına dur demek için bir araya gelen, YAŞAM ALANI SAVUNMASI yapan yaşam hakkı savunucuları, Toplantının yapılacağı saat 14:30 dan saatler önce Yaylaköy e gelerek Tüzel Kişinin kapasite artışına, karşı çıktıklarını Karaburun Yarımadasında daha fazla RES GES istemediklerini dile getirdiler, haykırdılar. Slogan attılar.

ÇED toplantısı için gelen bakanlık yetkilileri, “halkın yoğun protestoları nedeniyle toplantı çağrısı yapılamadı, Halk tarafından toplantının yapılmasının istenilmediği ve projeye karşı olduklarını protestolarla belirttiler” yazımı ile tutanağı tuttular ve 14:40 ta Yaylaköy den ayrıldılar.

Karaburun Belediye Başkanı Sayın İlkay Girgin ERDOĞAN hukukçu kimliği ile gerekli tutanağın tutulmasında büyük rol oynadı. Karaburun Yarımadasında Yaşam Alanlarını savunanlar kazandı.

Karaburun Kent Konseyi ve Paydaşları tarafından düzenlenen Basın açıklaması okundu

Karaburun Yarımadasını, Yaşam Alanını savunanlar, Yaşam Hakkı Savunucuları toplantı sonrası başlayan yağmura rağmen Harmandalı oynayarak    Doğanın Zaferini taçlandırdılar.               

RES GES – YETER ARTIK KES

RÜZGAR YAŞAMDAN YANA ESSİN

 

 

 

 

 

PAYDAŞLAR

İzmir Büyükşehir Belediyesi
T.C. Karaburun Belediyesi
İzmir Kent Konseyi
Karaburun Kent Konseyi
Karaburun Ziraat Odası
Disk Emekliler Sendikası Karaburun Şube
Bayraklı Kent Konseyi
Buca Kent Konseyi
Çeşme Kent Konseyi
Çiğli Kent Konseyi
Foça Kent Konseyi
Karabağlar Kent Konseyi
Karşıyaka Kent Konseyi
Konak Kent Konseyi
Menemen Kent Konseyi
Urla Kent Konseyi
İzmir Yaşam Alanları
Yarımada Talanı Durdur Koordinasyonu
Tüm Emeklilerin Sendikası
Disk Emekliler Sendikası Çeşme Şube
Disk Emekliler Sendikası Güzelbahçe Şube
Güzelbahçe Kültür Çevre ve Güzelleştirme Derneği
Mimas Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü
Keşif Dağcılık Spor Kulübü

BUCA CEZAEVİ ARAZİSİ TÜMÜYLE YEŞİL ALAN OLSUN-BUCA NEFES ALSIN

Özet

 

 

 

 

 

Buca Cezaevi Arazisi Tümüyle Yeşil Alan Olsun
İzmir Kent Konseyi bu kampanyayı başlattı
Buca Cezaevi yıkıldı, arazisi ise ortalama 11 futbol sahası büyüklüğünde. Bu arazinin tümüyle yeşil alan olması için imza kampanyamıza destek verebilirsiniz.
Dünya Sağlık Örgütü sağlıklı bir şehirde Aktif Yeşil Alan miktarının 9 metrekareden yüksek olması gerektiğini açıklamıştır. Buca’da kişi başına yaklaşık sadece 1 metrekare yeşil alan düşüyor. Bu ise olması gereken en düşük miktarın bile neredeyse onda biri.
Buca Cezaevi arazisi tümüyle yeşil alan olsun!
İzmir, Buca, Karabağlar, Karşıyaka, Konak, Bayraklı, Çiğli, Torbalı, Gaziemir, Ödemiş, Menderes, Aliağa, Urla, Narlıdere, Dikili, Selçuk, Güzelbahçe, Foça, Karaburun ve Menemen Kent Konseyleri; bileşenleri ile birlikte Buca’nın nefes alması için çalışıyor.
#BucaNefesAlsın #izmirkentkonseyi  #karaburunkentkonseyi #change.org

Link:bit.ly/3Vu1DFO

GES LER İÇİN YAYLAKÖY DE 30.000 ZEYTİN AĞACI SÖKÜLECEK

Özet

Hile hurda ile 30 bin zeytin ağacını sökecekler!
EPDK’nin, GES projesi ÇED raporu henüz onaylamadan Yaylaköy’deki köylülerin arazilerini Lodos Enerji Şirketi ne kiraladığı ortaya çıktı. Proje onaylanırsa 30 bin zeytin ağacı sökülecek
Evrensel Gazetesi – Özer AKDEMİR
Karaburun Yarımadası her geçen gün sayıları artan rüzgar enerji santrali (RES) projelerinin yanı sıra şimdi de güneş enerji santrali (GES) ile adeta bir enerji çöplüğü haline getiriliyor. Son örnek de Yaylaköy’den geldi. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK), GES projesi ÇED raporu henüz onaylanmadan Yaylaköy’deki köylülerin arazilerini Lodos enerji şirketine kiraladığı ortaya çıktı. Köylüler, şirketin GES projesine onay verilirse 15 yıllık meyve veren 30 bin zeytin ağacının söküeceğinisöylüyorlar. İddiaları sormak için Lodos şirketinin internet üzerinden ulaştığımız telefonunu açan olmadı.
ŞİRKET ZEYTİNLERİ SÖKÜP GES KURMAK İSTİYOR
2007 yılında Hazineden 10 yılda bir yenilenmek üzere 150 yıllığına kiraladığı 473 dönüm araziye zeytin diken Yayla köy’lü Mustafa Şenbahar arazisi elinden alınmak istenen köylülerden birisi. Kiraladığı araziye 15 bin zeytin fidanı diken Şenbahar, RES direkleri ile adeta köylerini kuşatan Lodos enerji şirketinin şimdi de zeytinliklerini ellerinden almak istediğini dile getiriyor. Lodos şirketinin kendisinin ve komşusunun zeytinliğini alarak GES kurmak istediğini belirten Şenbahar, arazinin zeytinlik olması nedeniyle şirketin şu ana kadar bu isteğine ulaşamadığını söyledi.
ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ŞİRKETE OLUMSUZ YANIT VERDİ
Şenbahar, “Benim ve komşumun 902 dönümlük arazide toplam 30 binin üzerinde zeytinimiz var. Kendi ellerimizle diktik zeytinleri ve 15 yaşında genç ağaçlar olarak meyve vermeye başladı. Haliyle arazi zeytinlik olduğu için Zeytin Yasası’na göre bir işlem yapamıyor şirket. Zaten şirketin irtifak hakkı başvurusuna Orman Genel Müdürlüğü olumsuz yanıt verdi” dedi. Şenbahar’ın gönderdiği 19.07.2022 tarihli belgede Orman Genel Müdürlüğü Lodos şirketinin Yayla köy’de yapmak istediği GES projesi için irtifak hakkı talebine, “Müracaat alanları içerisinde geçmiş yıllarda yapılmış Hazineden tahsisli özel ağaçlandırma sahaları bulunduğu” gerekçesiyle olumsuz görüş bildirdiği görülüyor.
AYNI SAHAYA İKİ FARKLI RAPOR
Öte yandan İzmir İl Tarım Müdürlüğü 30 binin üzerinde genç zeytin ağacının bulunduğu arazi için 28.03.2022 tarihinde verdiği raporda, şirketin istediği arazide 6-7 yaş aralığında zeytin fidanları dikili olduğunu, bazı zeytinlerin ortalama 12-15 yaş aralığında ve yeni verimde olduğunu belirtmiş. İl Tarım Müdürlüğü elemanları bu zeytinlerin “Bakımsız, kimi fidanların kurumuş” olduğunu ileri sürmüş. Aynı sahada Karaburun İlçe Tarım Müdürlüğü ekiplerinin yaptığı 13.10.2022 tarihli incelemede ise Şenbahar’ın zeytinliğinde 14-15 yaş arasında zeytinler olduğu, bu fidanların düzenli bir şekilde dikilip, bakımlarının yapıldığı, kuruyan fidanların yerine yenilerinin dikilerek üretime devam ettiği, zeytin ağaçlarının gençlik dönemini atlatarak verime geçtiğine dair rapor verilmiş.

BAKANLIK ŞİRKETİN İŞİNE GELEN RAPORU DİKKATE ALDI
İki kurumun birbirine tamamen zıt bu iki raporundan şirketin işine geleni göz önünde bulunduran Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı (ÇŞİB) meyve veren 30 bin zeytin ağacının bulunduğu araziyi “kuru marjinal tarım arazisi” olarak niteleyerek şirkete arazinin GES için tarım dışı kullanılabileceğine dair izin verdi. Son olarak 01.12.2022 tarihli EPDK kararında da söz konusu araziler                                                                                        üzerinde RES üretim tesisi kurulması                                                                                  için Lodos Enerji AŞ şirketine irtifak                        hakkı tesis edildi                                                                                                                  RES DİYE BAŞVURUP GES’EİRTİFAK ALMAK İSTİYORLAR

Oysa şirket arazide RES değil GES projesi yapmak istiyor. Ancak GES projesi için şu ana kadar ÇED olumlu belgesi alabilmiş değil. Lodos şirketinin henüz GES için ÇED olumlu belgesi almadığını belirten Mustafa Şenbahar, şirketin burada kurnazlık yaparak ilave RES direkleri için aldığı izni GES için kullanmak istediğini ileri sürdü. Şenbahar şunları söyledi, “Bölge zaten özel çevre koruma alanı (ÖÇKA) içinde. Ayrıca benim arazide bakımlı, verimli zeytinlerin olduğuna, bütün evrakların, ödemelerin tam olduğuna dair dilekçelerim var. İlçe tarımın raporunu, bakanlıktan aldığım hibe desteklerini, mazot desteklerinin belgelerinin hepsini koydum, Çevre Bakanlığına gönderdim. Bakanlık muhtemelen bu nedenle ÇED’e olumlu görüş veremiyor. Şirket ÇED’i alamayınca bu sefer 2018’de ilave 50 +37 direklik RES projesi aldıkları lisansı öne sürerek 2000 dönümlük sahayı maliyeden RES için istedi. Bu sahtekarlığın daniskasıdır! 2018 yılındaki lisansa dair haklarını zaten kullandılar, 37 tribünü diktiler. Şimdi, RES diye isteyip GES’e irtifak almak istiyorlar.”

“FİL BÜROKRATLARIN AYAKLARI ALTINDA KÖPEK ENİĞİ GİBİ EZİLİYORUZ!”
ARAZİSİ üzerinde 15 bin zeytin ağacı olduğunu ve meyve vermeye başladığını dile getiren Şenbahar, “Şimdi bu arazideki 15 bin zeytin ağacımı ve yanımda komşuma ait arazideki 15 bin zeytin olmak üzere toplam 30 bin zeytini komple sökmek istiyorlar. Şimdi bu söylediklerimi aynen yaz benim adıma; ben emekli bir adamım. Köylü olarak buraya 15 yıldır emek verdik. Zeytin diktik ama fil bürokratların ayakları altında köpek eniği gibi eziliyoruz” dedi.

EPDK ŞİRKETE RES İÇİN İRTİFAK HAKKI VERDİ
Yıllardır Karaburun Yarımadası’nda yaşayan yurttaşların itirazlarına ve mücadelesine rağmen hız kesmeden devam eden RES projelerine, son yıllarda GES projeleri de eklenmişti. Yarımadada yaşayanların protesto eylemleri arasında yapılan toplantıların ardından Lodos Karaburun Elektrik Üretim AŞ tarafından yapılması planlanan “Karaburun Rüzgar Enerji Santrali Yardımcı Kaynak Güneş Enerji Santrali ” projesinin Nihai ÇED raporu Bakanlıkta imzalanmayı bekliyor. Henüz ÇED raporu bile onaylanmayan projeye EPDK tarafından 01.12.2022 tarihinde mülkiyeti Maliye Hazinesinde olan ve kiralama yoluyla zeytin yetiştiriciliği yapılan taşınmazlarla ilgili “irtifa hakkı” verildi. “Karaburun Rüzgar Enerji Santrali Yardımcı Kaynak Güneş Enerji Santrali ” projesine “kamu yararı” gerekçesi ile verilen bu irtifa hakkı ile Yaylaköy’e çok yakın olan proje alanında Yaylaköy’lü Mustafa Şenbahar ve diğer köylülerin arazileri Lodos Karaburun Elektrik Üretim AŞ’ye geçecek. Proje aynı zamanda, hayvancılıkla geçimini sağlayan Yaylaköylülerin kadimden beri kullandıkları mera alanı üzerinde bulunuyor.

Görseller Mustafa Şenbahar

 

KAYBIMIZ ÇOK ÜZGÜNÜZ

Özet

Karaburun Kent Konseyi Doğa çalışma grubu üyesi Karaburun sevdalısı, Kösedere Köyünden Mehmet KARADAYI arkadaşımızı kaybettik. Arkadaşımız Balıkesir Edremit te geçirdiği trafik kazası sonucunda Balıkesir Üniversitesi Hastanesinde tedavi altındaydı.
Çok ÜZGÜNÜZ Karaburun bir Sevdalısını kaybetti, Karaburun Florası ve Faunası onun belgelediği fotoğraflarla yaşayacak.
Devri Daim Olsun. Aileye, Sevenlerine sabır diliyoruz.