
Mordoğan Ayıbalığı Bölgesinde bulunan Seal Beach adlı turizm işletmesinin uygulamak istediği su üstü sporlarına yönelik Karaburun Yerel Fok Komitesi tüm ilgili birimlerle ( Karaburun Kaymakamlığı Çevre Koruma Ünitesi, Mordoğan Sahil Güvenlik Komutanlığı, Sualtı Araştırmaları Derneği Akdeniz Foku Araştırma Grubu SAD/AFAG ve Seal Beach yetkilileri ) görüşmüştür. SAD/AFAG’a ait görüş ilişiktedir (EK:1).
Ulusal Mevzuat ve Uluslararası sözleşmelerle koruma altında olan Akdeniz Fokları açısından önemli bir habitat olan Ayıbalığı Bölgesindeki üreme mağarası çevresinde yapılacak su üstü sporlarının koruma alanı kriterleriyle örtüşmesi açısından;
1- T.C Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın sirkülerinde yer alan Ardıç Burnu ve Ziraat Kampı arasında su ürünleri avcılığına kapalı olan bu alan içinde yürütülecek su üstü sporlarının olumsuz etki yaratmaması için, ekte’ki krokide de belirtildiği biçimiyle Seal Beach işletmesinin özellikle jet ski vb. su üstü aktivitelerinde mutlaka tesis önünden açığa doğru oluşturacağı bir çıkış koridorundan ( kıyıya doğru 200 mt. Uzaklık ve 20 mt. Derinliğe kadar ) sonra açıkta bu aktiviteleri sürdürmeleri gerekliliği vardır.
2- Jet ski vb. kullanıcılarının çıkış koridorundan sonra özellikle Akdeniz Foku’nun mağarasının önüne seyir almasını engellemek amacıyla koridor sonundan kıyıya ( mağaraya ) paralel bir şamandralama yöntemi uygulayarak Ardıç Burnuna kadar olan bu alanda kıyıya yakın aktivitenin önüne geçilmesi özel önem taşımaktadır. Konuyu ayrıntılandıran harita çizimi ilişiktedir(Ek:2).
3- Seal Beach işletmesinin jet ski vb. aktiviteleri uygulayacak bireylere bu koridor ve uzaklık şartının gerekçesini açıklama gerekliliği vardır.
4- Su üstü sporları için bu bölgedeki aktivite 1 Haziran ile 31 Ağustos tarihleri arasında yapılmalıdır.
5- Seal Beach İşletmesi, Akdeniz Fokları açısından bölgenin önemini tüm turizm faaliyetlerinde koruma kullanma dengesini gözeterek uygulamalıdır.
Hem Turizm açısından, hem insan aktivitelerinin doğayla uyumlu bir biçimde sürdürülebilirliği açısından önem taşıdığına inandığımız bu kriterlere işletme tarafından mutlaka uyulması ve ilgili birimler tarafından denetimlerin yapılması gereklidir.
Bölgenin hassas ekosistemi ile örtüşmeyen ve yukarıda belirtilen kriterlere aykırı uygulamalarda verilen izinlerin kaldırılması yönünde gereği için bilgilerinize saygılarımızla sunarız.
KARABURUN YEREL FOK KOMİTESİ
Dağıtım:
Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü/Ankara
Karaburun Kaymakamlığı
İzmir İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü
İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
İzmir İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü
Mordoğan Sahil Güvenlik Komutanlığı
Karaburun Jandarma Komutanlığı
Karaburun Belediyesi
SAD/AFAG