Karaburun’un Yerel Aktörleri, TBMM Çevre Komisyonu Üyelerine Yarımadanın Sorunlarını İletti.

Karaburun’un Yerel Aktörleri, TBMM Çevre Komisyonu Üyelerine Yarımadanın Sorunlarını İletti.


Çevre Sorunlarını yerinde görmek için İzmir’e gelen TBMM Çevre Komisyonu üyeleri, Karaburun’un sorunlarının yansıtılması için görüşme talebinde bulunan CHP İzmir Milletvekili Musa Çam’ın isteğini çalışma programına alarak, görüşme ortamı yaratılmasına olanak sağladı.



Karaburun İl Genel Meclisi Üyeleri, CHP, AKP ve MHP İlçe Başkanları, Karaburun Kent Konseyi Genel Sekreteri, Yayla, Küçükbahçe, Parlak, Kösedere Muhtarları ve İnecik Su Ürünleri Kooperatif Başkanı ve STK’lar, TMMM Çevre Komisyonu üyelerine Çeşme Altınyunus Otel’de sorunlarını iletti.



Görüşmede söz alan yerel yöneticiler, TBMM Çevre Komisyonu üyelerine şu sorunları ve soruları ilettiler.



Karaburun İl Genel Meclisi Üyesi Mustafa Ünsal; “Çiftliklerin kurulacağı yerlere masa başında karar verilmemeli. 2008’de belirlenen potansiyel alanlar içinde bizim bölgemiz de var” dedi.



Karaburun Kent Konseyi Genel Sekreteri Çiğdem Akçura; “2008 yılında potansiyel balık çiftlikleri belirlenmesine ilişkin İzmir Alaçatı’da yapılan toplantıya, Karaburun’dan kimse çağırılmamıştır. Bu toplantıda Karaburun’u çok yakından ilgilendirecek bir karar çıkmıştır. Potansiyel olarak belirlen 4. 5. ve 6 No’lu alanlar Karaburun Yarımadası kıyılarının 3/2’sini oluşturmaktadır. Yerelde yaşayanlar olarak bizler bu alanların tekrar revize edilmesini istiyoruz. 1/100 binlik planlar askıdayken, proje onaylarının verilmesini yasal bulmuyoruz” dedi.



Küçükbahçe “Muhtarı Mehmet Kayalı; “ Köyümüzün 20 km sahili var. Bu alan içinde 6 tane balık çiftliği var”, Parlak Köyü Muhtarı Kenan Özaydın; “Parlak Köyümüzde 1. derecede sit alanları köyümüzün tamamını kaplıyor. 80’li yıllarda yapılmış binaların yıkım kararları var. Sit’e karşı değiliz. Hayatımızı sürdüreceğimiz yaşam alanı istiyoruz. Bu nedenlerle İzmir’e göç veriyoruz” dedi.



CHP İlçe Başkanı Mesut Karaoğlan; “ Balık Çiftliklerinde lojistik alanlar denize sıfır yapılıyor. Sit yasağı bunlar için geçerli değil mi? Yeniliman ve Foça arasının Gırgır ve Trol avcılığına kapatılmasını önerdik. Bu yasak uygulanırsa, körfezde üreyecek balık bölge ekonomisine destek olacaktır. Bu alandan sağlanan gelir, balık çiftliklerinden sağlanan gelirden daha yüksek olacaktır” diyerek görüşlerini belirtti.



Kösedere Köyü Muhtarı Mehmet Özduran; “Köyümüzde taş ocağı işletme izni verilmiş. İmza toplayarak Karaburun Kaymakamlığına dilekçe verdik. 2 aydır yanıt alamadık”, İnecik Köyü Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Ali Furuncu ise; “ Kurulacak taş ocağı denize 700 metre mesafede. Zeytinliklerimiz, hayvan otlak alanlarımız ve su kaynaklarımız üzerinde yaşam ile iç içe bir yerde, bu tesisin kurulmasını istemiyoruz. Balık çiftlikleri kurulmasın demiyoruz. Çiftliklerde kullanılan yemler, doğal balık türlerimizi (mercan, fangri) yok ediyor. Kullanılan yemler denizin oksijenini bitiriyor. Yöremizi ve denizimizi kaybetmek istemiyoruz” dedi.



Yayla Köyünden Mustafa Şenbahar; “ Köyümüz Yörük köyü. 6500 kayıtlı keçimiz mevcut. Mera alanlarımız tescil edilmemiş. Köyümüzde kurulan Lodos A.Ş’ye ait Rüzgar Santralı, 120 MW gücünde. Şimdi bunun 220 MW’a çıkacağı bilgisini aldık. Otlak alanlarımız kullanılmaz durumda. Projelendirerek, devletten mazot ve gübre desteği alarak diktiğimiz 2080 adet zeytin fidemiz firma tarafından söküldü. Projemize destek veren devlet, şimdi ise sökülen alan ile ilgili “marjinal tarım arazisi” değildir diyerek rapor düzenliyor. Bu karar firma yararınadır. Sizlerden yardım istiyoruz” diyerek görüşlerini belirtti.



Konuyla ilgili bilgileri alan Çevre Komisyonu üyeleri, konuları daha geniş kapsamda görüşmek için Karaburun heyetini Ankara’ya davet etti.


Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir