KARABURUN UN DERTLERİ BİTMİYOR
Karaburun Yarımadası Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan İmzası ile 2019 Yılında Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan edilmiş durumda buna karşın Karaburun Yarımadasında, 2013 Yılından başlayarak “Yenilenebilir doğal kaynaklardan faydalanarak elektrik enerjisi üretimi” denilerek kent sakinlerinin rızası dışında doğaya zarar verecek girişimler de bulunuluyor. Rüzgar Enerji Santralllerinin dikildiği alanlar Karaburun Yarımadasının 100 bin ölçekli çevre düzenleme planında Tarım, Orman ve Mera alanları olarak belirlenen yerler.
Karaburun Yarımadasının Yüz ölçümü 484 Kilometrekare. Bu alanın Yüzde 89’u Ruhsat verilerek Rüzgar Enerji Santrallerine ayrılmış durumda.
Yarımada’yı saran ve birbirine bağlayan parkur ağı ile Efes/Mimas kültür rotası üzerinde Mordoğan mahallesi Çatalkaya mevkiinde kurulan GRC Enerji’ye ait Emres Rüzgar Enerji Santraline daha önce kent sakinleri karşı olduklarını dile getirmiş protestolarını yapmışlardır.
Buna karşı kurulan tesis sahibi Grc Enerji Elektrik Üretim Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi “Emres Rüzgâr Enerji Santrali (RES) Kapasitesini (2,25 MWm / 2,0 MWe den 6,45 MWm / 6,2 MWe ye) çıkartmak için bakanlığa tekrar başvuruda bulundu.
Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İzmir il Müdürlüğü tarafından proje ile ilgili
ÇED toplantısının 09/03/2023 tarihinde Balıklıova Mahallesi Balıklıova Caddesi No:251/A Urla/İZMİR adresinde yapılacağı bildiriliyor.
“Halkın Katılım toplantısının, projeden en çok etkilenmesi beklenen, ilgili halkın kolaylıkla ulaşabileceği merkezi bir yer ve saatte düzenlenmesi gerekirken” Emres tesisleri Karaburun ilçe Mordoğan Çatalkaya mevkiinde yeralmasına rağmen, ÇED toplantısı yeri olarak Urla ilçesine bağlı Balıklıova Mahallesi Balıklıova Caddesi No:251/A Urla/İZMİR adresinde
seçilmiş. Bu Karaburun halkının toplantıya katılıp, itirazını dile getirebilmesini engelleme girişimidir, manidardır.
ÇED alanı aynı zamanda Yarımada’yı saran ve biribirine bağlayan parkur ağı ile Efes/Mimas kültür rotası üzerinde bulunan Börklüce Mustafa Parkuru’nun bir kısmını da içine alıyor. “EMRES RES Proje sahası ayrıca Yarımada’nın en cazibeli ve aktif kullanılan yürüyüş parkurlarından biri olana Balıklıova-Eski Mordoğan Parkuru’nun tam ortasında yer almaktadır. Projenin uygulanması halinde, Börklüce Mustafa Parkuru kullanılamaz hale gelecektir. Ayrıca bu rotanın ortadan kalkmasıyla tüm yarımada’yı saran ve birbirine bağlayan parkur ağı ile Efes / Mimas Kültür Rotası da parçalanmış olacaktır. Hem merkezi karar vericilerin hem de yerel karar vericilerin Karaburun’un kalkınması için öncelikli faaliyet alanı olarak belirledikleri kültür ve doğa turizmi potansiyeli RES yatırımlarıyla büyük zarar görecektir. Ayrıca bu bölge, kuşların geçiş ve üreme alanı.
Biz Karaburun yarımadasında yaşayanlar olarak Doğa Tahribatına karşı duruyor
YAŞAM ALANIMIZI SAVUNMAYA DEVAM EDİYORUZ.
KARABURUN KENT KONSEYİ