Nergis sezonu geldiğinde “Karaburun’un mis gibi kokan nergisleri” duyuruları ile yerel rehber destekli Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde turistik turlar düzenlendiğini biliyoruz. Son günlerde seçim sezonuna denk gelen “nergis”in seçim haberleri gibi kullanılmasını da görür olduk. Buna bu sezon bir de bir İzmir Milletvekilinin Tarım Bakanına verdiği nergis ile ilgili çözüme katkı sağlamaktan uzak “soru önergesi”de eklendi.
Oysaki her yıl üretimi azalan, zararlı ve hastalıktan dolayı yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olan bir ürünü konuşuyor olmamız gerekir diye düşünüyoruz.
2006 yılında Mordoğan Belediyesi ve Karaburun Yarımadası YG-21 ortaklığında Mordoğan’da yürütülen “Mordoğan’da Nergis Çiçekçiliğinin Sürdürülebilir Tarım Yaklaşımıyla İyileştirilmesi ve Kırsal Kalkınmaya Katkısı” Projesi ile 12 üreticiye (Bu üreticiler daha sonra SS Mordoğan Çok Amaçlı Tarımsal Kalkınma Kooperatifini kurdu) eğitim verilmiş, pilot bir arazide (üreticiye ait) nergis dikimi yapılmış, nergis söküm – dikim makinası (Türkiye’de ilk kez) ve soğan yıkama tankı tasarlanarak üretilmiş, nergis zararlılarıyla mücadele yöntemleri 12 üreticinin pilot alanlarında denenmiş ve başarıya ulaşmıştı. Bölgesel Çevre Merkezi’ne sunulan 300 proje arasında ilk üçe girerek başarısını kanıtlamış olan projenin batı köylerinde uygulanmasına yönelik Karaburun Yarımadası YG-21 tarafından hazırlanan yeni bir proje Karaburun Kaymakamlığı tarafından revize edilerek Bozköy Kalkınma Koop adına (Koop 2014’de kuruldu) sunulmuş projede İZKA’dan onay almıştı.
Bugün projeyle, Kooperatife alınan ekipmanlar(Nergis Sökme ve Dikme Makinası, Soğan Yıkama Tankı) ve soğuk hava deposu/kamyonet ve alınan patent bir köşede durur halde. Coğrafi işaretleme süreci devam ediyor. Soğuk Hava Deposu 2016 yılında kullanılmış. Kooperatif, depo için gereken elektriği Bozköy’deki eski okuldan alıyor. Okul Kaymakamlığa bağlı. Soğuk Hava Deposu’nun kullanımına dair bir dolu soruları var. Kurumlardan yanıt bulamıyorlar.
Geçen yıl Büyükşehir Tarımsal Daire Başkanlığı Karaburun’da toplantı yapmış. Karaburun Belediyesi’nde üreticilerin katıldığı toplantıya bölgede ilk projeyi gerçekleştiren kurum olarak ne yazık ki çağırılmadık. Toplantıda, üreticilerden cks belgeleri ve tapuları istenmiş. Üreticiler belgeleri Büyükşehire iletmiş. Mersin’den soğan temin edilmesi gündeme gelmiş. Soğan alımı için Kooperatifin “süs bitkileri üretim belgesi”nin olması gerekiyormuş. Kooperatifte bu belgenin olmadığını biliyoruz. Nasıl alınır, bilmiyorlar.
Bozköy Kırsal Kalkınma Kooperatifi’nin isteği üzerine Kırsal Kalkınma-Tarım Çalışma Grubu olarak, Ege Üniversitesi Bahçe Bitkileri Bölümü ile iletişime geçtik. Öğretim Üyelerinin programlarının yoğunluğu sebebiyle Bozköy Kırsal Kalkınma Kooperatifi üyeleri ve Nergis üreticileriyle toplantı programını oluşturamadık. En kısa zamanda durum tespiti ile ilgili bir toplantının yapılması gündemimizdeki yerini koruyor.
Nergis’te bilinen zararlıların ve hastalıkların dışında yeni problemlerin de olduğunu biliyoruz. Bildiğimiz belki de en önemlilerinden olduğunu düşündüğümüz sorun ise; Nergis üreticisinin sorunun çözümüne yönelik istekli olmaması. Bu konu başlı başına bir sorun gibi gözüküyor. Yapılabilecek toplantı önceliklerimizi gözden geçirmemizi sağlayacak.
KARABURUN KENT KONSEYİ
KIRSAL KALKINMA-TARIM ÇALIŞMA GRUBU