Karaburun’da hayvan hakları

Karaburun’da hayvan hakları

Hiçbir Sorun Yok Sayılarak Çözülemez,
Hiçbir Varlık Yok Edilerek,
Varlık Sahibi Olunamaz”¦

Hayvan Hakları İçin Veteriner Hekimler Derneği (HAYHAVEDER) yasal düzenlemeler doğrultusunda Karaburun Belediyesi ile üç yıla yakındır sahipsiz hayvanların rehabilitasyon çalışmalarını yürütmektedir.

Yürütülen çalışmadaki amaç; Hayvanları Koruma Kanunu çerçevesinde Karaburun halkının ve hayvanlarının sağlıklı bir ortamda birlikteliklerini sürdürmelerini sağlamaktır.

Karaburun’da oluşturulan ve 05 Ekim 2007’de açılışı yapılan Hayvan Misafirhanesinde sokak hayvanlarının; kısırlaştırılması, kuduz aşılarının yapılması, paraziter tedavileri, işaretlenme ve kayıt altına alınmalarına yönelik olarak çalışmalar yapılmaktadır.

Bu çalışmalar kapsamında; Karaburun Belediyesi görevlileri, HAYHAVADER üyesi sorumlu veterinerler, Karaburun Yarımadası Yerel Gündem 21(YG-21) Hayvan Hakları Çalışma Grubu ve Karaburunlu hayvanseverler yardımıyla sokaktan alınan kedi ve köpekler genel durumları değerlendirildikten sonra kısırlaştırılarak, operasyon sonrası gözetim ve bakım süresi sonucu sahiplendirilmesi yapılmaktadır. Sahiplendirilmesi mümkün olmayınca alındığı bölgelere Belediye görevlilerince bırakılmaktadır. Ayrıca mikroçip ile işaretlenen bu hayvanların çip numaralarından bilgilerine ulaşmak ve izlenebilirliklerini sağlamak da mümkün olmaktadır. Her ne kadar ideali bu hayvanların sahiplendirilmesi ise de Hayvanları Koruma Kanunu gereği Bakımevinde sürekli olarak tutulmaları yerine sokağa bırakılmaları öngörülmektedir. Hem bu yasal gereklilik hem de Hayvan Misafirhanesinin kapasitesine bağlı olarak şu an yapılan çalışmalar sonucu kedi ve köpeklerden sahiplendirilemeyenler kulak küpesi de uygulanarak sokağa bırakılmaktadır. Çalışma kapsamında 1000’e yakın sokak hayvanı rehabilite edilmiştir.

Yürütülen çalışmalarda, Karaburun Yarımadasında bulunan 13 Köy Muhtarıyla bilgilendirme toplantıları yapılmış, eğitim amacıyla ilköğretim öğrencilerine ve ailelerine yönelik hazırlanan kısa film gösterimleri yanı sıra çocuklarımıza hayvan sevgisini içeren kitaplar dağıtılmış, bölge halkı afiş ve broşürlerle bilgilendirilmiştir.

Hayvan Misafirhanesinde, hayvanların bakım ve beslenmeleri, bakımevinin temizliği gibi işlemler Karaburun Belediyesi görevlileri ve Karaburun Yarımadası YG-21 Hayvan Hakları Çalışma Grubu ve Karaburunlu hayvanseverler tarafından yürütülmektedir.

YG-21 Hayvan Hakları Çalışma Grubu Koordinatörü ve Hayvan Hakları Eylem Söylem Grubu Sözcüsü Nur Şule Baylan, ”Geçmişte yaşanan yasadışı uygulamalardan bugüne ve bu duruma gelinmesi, Karaburun için sevindiricidir. Önümüzdeki süreçte de rehabilite edilmiş hayvanların sahiplendirilmesine yönelik bilincin arttırılması ve mevcut bakımevinin geliştirilmesi için Karaburun Belediyesi, HAYHAVADER ve Karaburun Yarımadası YG-21 ortaklığında çalışmalar sürdürülmektedir” dedi.

Karaburun’da oluşturulan Hayvan Misafirhanesinin temizliği ve hayvanların beslenmesi konusunda gönüllü hayvanseverler yardımcı olmaktadır.
Kısırlaştırılacak hayvanların toplanmasından, beslenmesine kadar özveriyle çalışan bu yurttaşlar maddi hiçbir çıkar beklemeden sorunun çözümü adına sorumluluk almaktadırlar.

Sadece Yerel Yönetimin kaynaklarıyla yürütülen bu çalışmalara yönelik olarak ”žBunlar Avrupa Birliğinden para alıyorlar” vb. söylemler, yapılan işleri anlamamak veya küçümsemekten kaynaklanmakta yada aynı sorumluluk bilinciyle davranmaya gücünün yetmediğindendir diye düşünüyoruz. Sorunun çözümü adına yapılanların algılanmasını ve bu tür söylem ve dedikoduların aşılmasını diliyoruz.

Çalışmalara destek veren Karaburun Belediye Başkanı H. Serdar Yasa’ya Hayhavader Üyesi Dr. Ebru Tong ve Veteriner Hekim Ülkü Kartaltepe’ye Karaburun Belediyesi Veteriner Hekimi Cemre Doğan’a, Karaburun Yarımadası YG-21 Hayvan Hakları Çalışma Grubu Koordinatörü Nur Şule Baylan’a ve hayvan severlere teşekkür ediyoruz.

“Hayvan Misafirhanesinde sahipsiz hayvanların beslenmeleri ve sokakta beslenme odakları oluşturulmasında sizlerin desteği çok önemlidir”

“Ekonominin temel odak noktasına, maddiyata bağımlılık yerine tıpkı doğada olduğu gibi insanın ve insanlığın kendi kendisini yenilemesi yerleştirilmelidir”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir