Karaburun Yarımadası’nda doğal değerlerin korunması adına uyarı panoları hazırlandı

Karaburun Yarımadası'nda doğal değerlerin korunması adına uyarı panoları hazırlandı

Karaburun Sivil İnisiyatifin girişimleri sonucu İzmir Valiliğinin 18.05.2000 tarih ve 1230 sayılı yazısı, Çevre ve Orman İl Müdürlüğünün yönlendiriciliği ve Karaburun Kaymakamlığının 30.05.2000 tarih ve 612 sayılı oluru ile 06.06.2000 tarihinde resmi ve sivil bir yapıyla oluşturulan Karaburun Yerel Fok Komitesi (YFK), 14 Şubat 2007 tarihinde yeniden yapılanma ve yerel projeler bağlamında toplanarak Karaburun Kaymakamı Sayın İlker Özerk Özcan‘ın katılımıyla YG-21 Evinde bir araya geldi.

Karaburun Yarımadasının Akdeniz Fokları ve habitatları dına önemli bir alan olması gerçeğiyle yarımadanın korunması adına işlev taşıyan bir örgütlenme olan Yerel Fok Komitesinin Yürütme Kurulu yenilendi.

Geçmiş dönemde Çevre ve Orman Bakanlığının koordinatörlüğünde ilgili Bakanlık, Üniversite ve STK’ların katılımıyla oluşturulan Ulusal Fok Komitesin de (UFK) temsil edilen Karaburun Yerel Fok Komitesi, Uluslararası antlaşmalar gereği ( Bern ve Barselona ) yerel ve ulusal sorumlulukla üst birimlerle yeniden iletişim kurarak, Karaburun Yarımadasının Özel Çevre Koruma Alanı statüsü kapsamındaki önemine dikkat çekecek.

YFK toplantısında, öncelikle Mordoğan Ayıbalığı mağarasının bulunduğu alanda koruma kullanma dengesi adına önemli işlev görecek Akdeniz Foku hakkında bilgilendirme ve koruma panolarının hazırlanması, ayrıca tüm yarımadaya yönelik yasadışı avcılığın önüne geçilmesi adına uyarı panolarının yapılması kararı alındı.

Bu kapsamda Küçükbahçe, Karaburun Kuyucak, İskele, Bodrum, Eşendere Kaynarpınar, Ayıbalığı, Ve Mordoğan’a toplam 28 Adet Pano hazırlandı. Panoların finansı Karaburun Çevre Kültür Turizm Birliğinin katkılarıyla sağlandı.

Oluşturulan panolardan 3 tanesi de Yarımadada yıllardır yasadışı toplanan Sahlep Çiçeği Soğanlarının toplanmasını önlemeye yönelik içerikte hazırlandı.

Karaburun Yarımadasına yönelik hazırlanan koruma ve kullanma panolarının yanı sıra Mordoğan Ayıbalığında bulunan önemli Akdeniz Foku üreme mağarası ile insanların denize girdiği plaj arasına bu sezon şamandıra konuldu. Bu Şamandıra ile belirlenen alan mağara önündeki aşırı insan aktivitesini azaltmayı amaçlıyor.

Çiğdem Akçura

Karaburun Yerel Fok Komitesi Sekreteri

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir