* Tarihi Çeşmelerimizin üzerine, kıyılarımızdaki taşlara, kayalara, mağaralara yazı yazmayalım, resim yapmayalım. Mağaraların içinde ateş yakmayalım..
* Karaburun Yarımadasında doğal dokuyla uyumlu yapılaşmaya özen gösterelim.
* Anıt Ağaçlara, Zeytinlik ve Tarım alanlarına zarar vermeyelim.
* Avlanırken, dalarken ve her türlü etkinliğimizde doğaya duyarlı davranalım. Kıyılarda, koylarda, adalarda çöp bırakmayalım.
* Denizlerde tekne ile ya da kıyıdan yapılan olta avcılığında içtiğimiz ürüne ait cam, metal, plastik şişeleri denize atmayalım. Deniz altında parlama ve yansıma yapan bu atıklar, hem balıkların denizdeki seyrini değiştirmekte, hem de eğer o bölgede yuvalanmış canlı varsa bölgeyi terk etmesine neden olmaktadır.
* Denizlerimizdeki balık neslinin korunması için küçük boyutta (yavru) balık avlamayalım. Olgunluk çağına gelen bir balığın, yumurtlayınca milyonlarca balık demek olduğunu unutmayalım. Büyüyemeden ve üremeden yakalanan balıkların, kalamar ve ahtapotların avlanması hem balıkçının hem de ekosistemin zararınadır.
* Zıpkınla balık avlayanların Tarım ve Köy İşleri Bakanlığının denizlerdeki su ürünleri avcılığını düzenleyen sirkülerini bilmeleri gerekmektedir. Sirkülerde, avlanması yasak olan türler ile hangi su ürününün ne zaman avlanmasının yasak olduğu belirtilmektedir.
* Zıpkınla avlanmış su ürünlerinin ticareti yapılamaz. Alımı ve satımı yasaktır.
* Yasadışı kara ve deniz avcılığı yapanları ilgili birimlere bildirelim.
* Ada ve kayalıklarda deniz kuşlarının yumurtladıkları ya da kuluçkada oldukları alanlarda dikkatli olalım. Bu alanlara girmeyelim. Dürbün ile uzaktan gözlem yapalım. Stres alan kuşların yuvalarını terk edeceğini, yumurta ve yavruların korumasız kalacağını unutmayalım.
* Kaçak ağaç kesimi yapanları, anız yakanları, ormanlık bölgede ateş yakanları bildirelim.
* Kıyılardan, dere yataklarından kum ve çakıl alınması yasaktır. Çöp ve molozların dere yataklarına, yol kenarlarına atılmasını önleyelim.
Doğa, insan ve gelecek için soruna değil, çözüme ortak olalım.