Karaburun’un yüzölçümünün %71’i Rüzgar Enerji Santrali (RES) kurulması için 6 firmaya tahsis edildi. Akdağ kütlesi hariç tutulduğunda bizlere ve tüm yaşama bırakılan yaşam alanı Yarımadanın sadece % 16’sı !
Zeytinliklerimizi, kısıtlı tarım alanlarımızı, otlak/meralarımızı, turizm olanaklarıyla birlikte kadim bir kültürü, nadir doğamızı, yaban hayatını, sağlıklı ortamda yaşama hakkımızı korumak için 2014 yılından bu yana zorlu bir hukuk mücadelesi sürüyor.
Bu çok yoğun ve yaygın RES projelerinin, ÇED kararlarının, imar planı düzenlemelerinin, üretim lisanslarının iptali istemiyle açılan 12 yurttaş davası sürüyor.
Davalarımızın büyük bölümünü İdare Mahkemelerinde kazandık. Ne yazık ki T.C Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bu projelere yeniden onay verebiliyor, Danıştay, yanlış mevzuat hükümlerine dayanarak ve itiraz hakkımızın da önünü kapatarak İdare Mahkemesinin lehimize verdiği kararı red edebiliyor. Bunun sonucu, Karaburun için yeni dava süreçleri ve Anayasa Mahkemesi başvurusu oldu.
Davalarımızın büyük bölümü Çevre ve Ekoloji Hareketi Avukatlarının (ÇEHAV) desteğiyle açıldı. Dava masrafları, Karaburunluların katkılarıyla, “Karaburun’a İyi Bak” dayanışma ruhu ile imece usulle karşılanıyor.
Karaburun’da kurulan/inşaatı devam eden türbin sayısı 115. 121 adet türbin daha kurulması planlanıyor.
Karaburun’un bu zorlu mücadelesi olmasa idi, bu 121 türbin de büyük ölçüde kurulmuş, Özel Çevre Koruma Alanı (ÖÇKA) ilan edilmesi planlanan Yarımadamız çoktan enerji üretim sahasına dönüşmüş olacaktı.
Karaburun’un yaşam hakkı için yürüttüğü bu mücadeleye destek veren ÇEHAV’a, Avukatımız Cem Altıparmak’a, imece dayanışmaya emeğiyle, sanatıyla, bağışlarıyla katkı sağlayan Karaburunlara, doğa severlere, kuşumuz, çiçeğimiz, zeytinimiz, keçimiz adına yürekten teşekkür ederiz.
Önümüzde Lodos A.Ş. Karaburun RES’in, 104 km²’lik alanda (Karaburun’un dörttebiri !!) 47 İlave türbinlik kapasite artışı için verilen ÇED Olumlu Kararının yürütmesinin durdurularak iptali istemiyle 17/05/2017 tarihinde açılan Karaburun Yurttaş Davası var.
Geçerliliğini yitirmiş, projeyle alakası olmayan raporlar/onaylar, “bilim insanı” sıfatını kullanan kişilerce kopyala yapıştır usulle hazırlanan ekosistem raporları esas alınarak hazırlanan ÇED Raporu ve kurulu 50 türbini bulunan Lodos A.Ş.’nin Karaburun’da yaptıkları ve yapmak istediklerini paylaşacağız.
Karaburun dağları ve denizi ile bütündür ve KORUNMALIDIR.
Dayanışmamızın güçlenerek büyüyeceğine inanıyoruz.
BAŞKA KARABURUN YOK