- Karaburun Kent Konseyi (kkk) doğa koruma çalışma grubu tarafından, karaburun yarımadası’ndaki anıt ağaçların tescillenmesi işlemleri ile ilgili çalışma 2013 yılında başlatılmış, karaburun ilçe merkezi ve 16 mahallede yapılan çalışmalarda 123 anıt ağaç potansiyeline sahip ağaç, koordinatları cps cihazı ile belirlenerek, belgelenmiş ve kayıtları tutulmuş, konuya ilişkin mülkiyet belgeleri, ada-pafta-parsel bilgileri ilgili kurumlarla paylaşılmıştı. tescil işlemlerinin 2. etabı için kurumlarla çalışma program oluşturulmuş, öncelikle karaburun ilçe merkezi’nde çalışma başlatılmış, ağaçların boyutsal ölçümlemeleri yapılmış ve belgelenmişti. İzmir çevre ve şehircilik il müdürlüğü tabiat varlıklarını koruma şube müdürlüğü ile yaptığımız iletişimler sonucunda; tescil işlemlerinin bekletilmesinin nedeninin koruna alanların tespit, tescil ve onayına ilişkin usul ve esaslara dair yönetmelikte değişiklik yapılmasına dair yönetmeliğin “iptali” talebiyle açılmış olan dava olduğunu öğrendik. tesbit işlemlerinin en kısa sürede başlayacağını biliyoruz. bu çalışmalar yürütülürken karaburun ilçe merkezi’nde emniyet caddesi üzerinde anıt ağaç özelliğini taşıdığı düşünülen sakız ağacı’nın yapılacak yol çalışmasından dolayı zarar verici uygulamalara maruz kalabileceği düşüncesiyle ivedilikle gerekli tescil işlemlerinin başlatılması yönünde karaburun kent konseyi tarafından, izmir il çevre ve şehircilik müdürlüğü/ tabiat varlıklarını koruma şube müdürlüğü’ne bilgi verilmiş konuyla ilgili yazı, karaburun belediyesi ve ibşb ile de paylaşılmıştı. tescil çalışmaları için tabiat varlıklarını koruma şube müdürlüğü ve izmir orman bölge müdürlüğü elemanları ilgili alanda inceleme yapmış ve karaburun kent konseyi/doğa koruma çalışma grubu ve yassod üyeleri yerel rehberlik desteği sağlamıştı. karaburun ilçesi yeni mahalle emniyet caddesi adresinde bulunan sakız ağacı (pistacia lentiscus) 30.11.2015 tarih ve 13112 sayılı bakanlık olur’u ile tescillenmişti.
- İzmir Zeytincilik Araştırma Enstitüsü Yetiştirme Tekniği Bölümü’nce özel nitelik taşıdığı düşünülen yerlerin, zeytin ve zeytinyağı yöresel kalite parametlerinin bilimsel olarak ortaya konması, zeytin üretimi esnasında iklim ve topoğrafik durumun etkisinin belirlenmesi amacıyla bir proje hazırlandı. Projeyle lokasyonlara ait iklim ve topoğrafik özellikler içeren ayrıntılı haritalar CBS aracılığıyla bir araya getirilip, zeytin, zeytinyağı verim ve kalitesine etkileri bir arada incelenecek.
Proje kapsamına alınan Karaburun’un Kösedere, İnecik ve Eğlenhoca Köylerindeki zeytin yetiştiricilerini proje hakkında bilgilendirmek ve zeytin yetiştiriciliği ile ilgili tavsiyelerde bulunmak üzere 25.01.2019 tarihinde Kösedere Köyü Rüzgar Cafe’de İzmir Zeytincilik Araştırma Enstitüsü Yetiştirme Tekniği Bölümü Teknik Personelini misafir ettik. Karaburun Kent Konseyi Kırsal Kalkınma Çalışma Grubu tarafından resmi davet üzerine yapılan toplantıda, Proje Koordinatörü Dr. Ayça Akça Uçkun proje ayrıntılarını paylaştı, zeytin ve yetiştiricilik konularında üreticilerin sorularını yanıtladı. - Karaburun ilçemiz sınırları içinde bulunan palmiye ve hurma türlerine kırmızı palmiye böceğinin (rhynchophorus ferrugineus) ciddi hasar verdiğini karaburun kent konseyi’ne gelen bildirimlerden öğrenmiş bulunuyoruz. konu ile ilgili karaburun ilçe tarım müdürlüğü ve karaburun belediyesi bayındırlık şubesi’nden aldığımız bilgiler; bölgede zararlı mücadelesi yapılmadığı ve karaburun ilçesi sınırları içinde yaklaşık 600 palmiye ağacının bulunduğu yönünde. konuyla ilgili kurumlarla yazışmalar yapılarak zararlı mücadelesinin başlatılması isteğinde bulunduk. konuya ilişkin izmir büyükşehir belediyesi(ibşb) park ve bahçeler daire başkanlığı fidanlıklar bitki koruma şubemüdürü yüksek ziraat mühendisi tevfik bettemir ve burcu çıtırıkkaya karaburun kent konseyi’ni ziyaret etti. karaburun belediyesi bayındırlık şubesi ile de görüşme yapan ekip zararlıyla mücadele yöntemleri hakkında ayrıntılı bilgi verdi. son adım olarak karaburun kaymakamlı’ğından bu toplantının ilçe tarım müdürlüğü tarafından düzenlenmesi yönünde istekte bulunduk. muhtarlar, site yöneticileri ve ilgili kurumların davet edildiği bir toplantı karaburun ilçe tarım müdürlüğü tarafından halk eğitim merkezi’nde yapıldı.
- Ekoloji Birliği ege bölge toplantısı, 10 şubat’ta aydın çevre platformu (ayçep), ege çevre ve kültür platformu (egeçep) ve menderes insiyatifi ev sahipliğinde aydın’da kızılcaköy, başköy, yatağan turgut, yılmaz köy’den gelen kadınlar coşku içinde, gerçekleştirdikleri mücadeleleri anlattı. dereağzı, germencik köylüleri, gökgedik, ayvalık, turgutlu, karaburun, foça, yeni foça, kazdağı, çine, kuşadası, söke, denizli, ödemiş gibi yerlerden ekoloji örgütleri ve yaşam savunucuları da yaptıkları konuşmalarda mücadelelerini aktardı.
- Bozköy Akçakilise’ye kanalizasyon ve arıtma tesisi; derece doğal sit alanında bulunan arazi, denize sıfır olup başta akdeniz foku’nun önemli habitatlarından. aynı zamanda tarım alanı olan bu alanda özellikle nergis yetiştiriciliği yapılıyor. konut alanlarına 100 mt mesafede olan bu bölgede günümüze kadar sağlam olarak ulaşmış üç eski çeşme hayvan yetiştiricileri tarafından yıllardır “sulama” amaçlı olarak kullanılıyor. bozköy muhtarının konuya ilişkin kent konseyi’nden destek istemesi üzerine ilgili kurumlara dilekçeler yazıldı, imza kampanyası başlatıldı.
- Mordoğan’da yapilan tohum takas şenliği’ne destek veren gençlik meclisi üyelerine pek çok teşekkürler.
- Ege Kent Konseyleri Birliği 2. kez konak kent konseyi ev sahipliğinde izmir’de toplandı. türkiye yg-21 programı’nın başarısının ardında, kamu kuruluşları, yerel yönetimler ve sivil toplum üçgeninde yerel karar alma süreçlerini geliştirerek ve zenginleştirerek, türkiye’de yeni bir “yerel yönetişim” modelinin gelişmesini sağlaması yatıyor. bu modelin merkezinde yer alan kent konseyleri, “kentine sahip çıkma”, “aktif katılım ve çözümde ortaklık” ilkeleri bütünlüğünde, kentleri sürdürülebilir geleceğe taşıyan bir “ortaklık” yapısı olarak şekillendi.ege bölgesi’ndeki kent konseylerini oluşturan yapıların “birlik” çatısı altında toplanmasıyla yerel demokrasinin güçlendirilmesi ve geleceğe taşınması amaçlanmıştı.karaburun kent konseyi’nin de katıldığı toplantıda; kent konseylerinin dayanması gereken ilke ve amaçlara, çevre sorunlarına ve sorunlar karşısında birlik içinde hareket etmenin getireceği sonuçlara değinildi.
- Karaburun’da nergis çiçeği ile ilgili gelişmeler;2006 yılında mordoğan belediyesi ve karaburun yarımadası yg-21 ortaklığında mordoğan’da yürütülen “mordoğan’da nergis çiçekçiliğinin sürdürülebilir tarım yaklaşımıyla iyileştirilmesi ve kırsal kalkınmaya katkısı” projesi ile 12 üreticiye (bu üreticiler daha sonra ss mordoğan çok amaçlı tarımsal kalkınma kooperatifini kurdu) eğitim verilmiş, pilot bir arazide (üreticiye ait) nergis dikimi yapılmış, nergis söküm – dikim makinası (türkiye’de ilk kez) ve soğan yıkama tankı tasarlanarak üretilmiş, nergis zararlılarıyla mücadele yöntemleri 12 üreticinin pilot alanlarında denenmiş ve başarıya ulaşmıştı. bölgesel çevre merkezi’ne sunulan 300 proje arasında ilk üçe girerek başarısını kanıtlamış olan projenin batı köylerinde uygulanmasına yönelik karaburun yarımadası yg-21 tarafından hazırlanan yeni bir proje karaburun kaymakamlığı tarafından revize edilerek bozköy kalkınma koop adına (koop 2014’de kuruldu) sunulmuş projede izka’dan onay almıştı. bugün projeyle, kooperatife alınan ekipmanlar(nergis sökme ve dikme makinası, soğan yıkama tankı) ve soğuk hava deposu/kamyonet ve alınan patent bir köşede durur halde. coğrafi işaretleme süreci devam ediyor. soğuk hava deposu 2016 yılında kullanılmış. kooperatif, depo için gereken elektriği bozköy’deki eski okuldan alıyor. okul kaymakamlığa bağlı. soğuk hava deposu’nun kullanımına dair bir dolu soruları var. kurumlardan yanıt bulamıyorlar. geçen yıl büyükşehir tarımsal daire başkanlığı karaburun’da toplantı yapmış. karaburun belediyesi’nde üreticilerin katıldığı toplantıya bölgede ilk projeyi gerçekleştiren kurum olarak ne yazık ki çağırılmadık. toplantıda, üreticilerden cks belgeleri ve tapuları istenmiş. üreticiler belgeleri büyükşehire iletmiş. mersin’den soğan temin edilmesi gündeme gelmiş. soğan alımı için kooperatifin “süs bitkileri üretim belgesi”nin olması gerekiyormuş. kooperatifte bu belgenin olmadığını biliyoruz. nasıl alınır, bilmiyorlar. bozköy kırsal kalkınma kooperatifi’nin isteği üzerine kırsal kalkınma-tarım çalışma grubu olarak, ege üniversitesi bahçe bitkileri bölümü ile iletişime geçtik. en kısa zamanda durum tespiti ile ilgili bir toplantının yapılması gündemimizdeki yerini koruyor. nergis’te bilinen zararlıların ve hastalıkların dışında yeni problemlerin de olduğunu biliyoruz. bildiğimiz belki de en önemlilerinden olduğunu düşündüğümüz sorun ise; nergis üreticisinin sorunun çözümüne yönelik istekli olmaması.
- 2019 yerel yönetim seçimleri kentte ve köylerde yaşayan her karaburunlu’nun yaşamı kadar yarımadamızın doğal ve sosyo-kültürel yaşamını, geleceğini de doğrudan ve çok yakından ilgilendiriyor. bu nedenle, karaburun kent konseyi yürütme kurulu olarak, konseyimiz yönergesinde belirlenen (“kent yaşamında kent vizyonunun ve hemşehrilik bilincinin geliştirilmesi, kentin hak ve hukukunun korunması, çevreye duyarlılık, karaburun’un doğal ve sosyo-kültürel değerlerinin korunması, sosyal yardımlaşma ve dayanışma, saydamlık, hesap sorma ve hesap verme, katılım, yönetişim ve yerinden yönetim ilkelerini hayata geçirme”) kuruluş amacımızın bizlere yüklediği görev ve sorumluluk bilinciyle yerel yönetimden beklentilerimizi karaburun yarımadası yaşayanları ve yerel dinamikleriyle paylaşmayı görev bildik, yerel yönetim adayları ve seçilecek yeni yerel yönetim için deklarasyon yayınladık (bk. web://karaburunkentkonseyi.org)
- “Yöresel özellik taşiyan zeytin ve zeytinyağlarinin iklimsel ve topoğrafik koşullarda incelenmesi ve coğrafi işaret standardinin belirlenmesi” projesi onaylandi. 25 ocak’ta paylaştiğimiz, izmir zeytincilik araştirma enstitüsü yetiştirme tekniği bölümü’nce özel nitelik taşidiği düşünülen yerlerin, zeytin ve zeytinyaği yöresel kalite parametlerinin bilimsel olarak ortaya konmasi, zeytin üretimi esnasinda iklim ve topoğrafik durumun etkisinin belirlenmesi amaciyla hazirlanan proje onaylandi. çalişma alaninda karaburun’un kösedere, inecik ve eğlenhoca mahallelerinin de yer aldiği projeyle lokasyonlara ait iklim ve topoğrafik özellikler içeren ayrintili haritalar cbs araciliğiyla bir araya getirilip, zeytin, zeytinyaği verim ve kalitesine etkileri bir arada incelenecek. proje kapsaminda karaburun kent konseyi yerelde iletişim ve koordinasyon desteği sağlayacak.
- Nergis üreticileri önemli kararlar aldı; karaburun kent konseyi kırsal kalkınma çalışma grubu ve bozköy kalkınma kooperatifi organizasyonuyla karaburun’daki nergis çiçeği’nde yaşanan sorunlar (hastalıkla mücadele, pazarlama vb.) ve bu süreçte yürütülen projeler, gelinen noktada yapılması gerekenlere ilişkin nergis üreticileriyle karaburun gençlik merkezi’nde bir toplantı yapıldı. toplantıda, ege üniversitesi ziraat fakültesi bahçe bitkileri bölümünden prof dr. ercan özzambak, dr. emrah zeybekoğlu konuşmacı olarak yer aldı. ege üniversitesi ziraat fakültesi bahçe bitkileri bölümü öğrencileri, muhtarlar, karaburun ilçe tarım müdürü, bozköy kalkınma kooperatifi başkanı ve üyelerinin katıldığı toplantıda nergis yetiştiriciliğinde karşılaşılan sorunlar ve önümüzdeki sürece yönelik yapılabilecekler konuşuldu.
- Karaburun-Ildır körfezi özel çevre koruma bölgesi olarak ilan edildi; Karaburun Kent Konseyi tarafından 2012/2013 yıllarında hazırlanan karaburun yarımadası biyosfer rezerv alanı ön raporu ile karaburun ve mordoğan belediyeleri, 13 köy muhtarlığı, yarımadadaki su ürünleri kooperatifleri ve stk’ların görüş ve değerlendirmeleri, ulusal ve uluslararası bilimsel literatür bir araya getirilerek yarımada, coğrafi ve jeomorfolojik yapısı, iklimi, toprak yapısı, tarihi ve kültürel mirası, bitki örtüsü, biyolojik çeşitliliği, flora ve faunası, potansiyel olarak değerlendirilmişti. bu süreçte t.c. izmir valiliği çevre ve şehircilik il müdürlüğü tarafından “karaburun yarımadası özel çevre koruma bölgesi ön raporu” hazırlanmış, bu kapsamda ilgili raporda tanımlanan koordinatlardan ve eki haritadan, önerilen özel çevre koruma bölgesinin, balıklıova’dan başlayarak, hamza büküne kadar uzanan yarımadanın izmir körfezine bakan ve yerleşimin nispeten yoğun olduğu kıyı şeridini kapsadığı, yarımadanın bütünü değerlendirildiğinde yerleşimin daha az olduğu batı kıyı şeridi ile önemli varlıklara sahip karasal ve denizel alanın kapsam dışında kaldığı anlaşılmıştı. konu ile ilişkilendirdiğimiz ve karaburun belediyesi nisan 2013 meclis toplantısı gündeminde görüşülmesi için önerilen “karaburun yarımadası biyosfer rezerv alanı ön raporu” ise karaburun belediye meclisi’nce kabul edilmiş ve “karaburun yarımadası özel çevre koruma bölgesi ön raporu” hakkında görüş raporu olarak ilgili kurumlara sunulmuştu. bu süreçten sonra t.c çevre ve şehircilik bakanlığı tabiat varlıklarını koruma genel müdürlüğü tarafından, karaburun kent konseyi doğa koruma çalışma grubu’nun hazırladığı karaburun yarımadası biyosfer rezerv alanı ön raporu’ndan faydalanılarak izmir “karaburun yarımadası” öneri özel çevre koruma bölgesi inceleme ve ilan gerekçe raporu hazırlanarak kurumların görüşlerine açılmış, üç kez bakanlar kuruluna sunulma aşamasına kadar gelmiş ve kurum itirazları sonucu öçka ilan süreci tamamlanamamıştı.2017 yılında, aynı dosya bu kez sınırları genişletilerek (ıldırı bölgesidahil edilerek) hazırlanmış ve bilinen aşamaları geçtikten sonra itirazlar nedeniyle bu kez başbakanlığa gelmişti. son aşamada, t.c. cumhurbaşkanlığı 2. 100 günlük programına alınmıştı
- Kösedere rüzgar cafe’de eğlenhoca, inecik ve kösedere’li zeytin üreticilerine yönelik (zeytin budamasi, gübreleme, sulama, genel zeytin yetiştiriciliği, hastalik ve zararlilari konularinda) eğitim çalişmasi yapildi. karaburun kent konseyi kirsal kalkinma/tarim çalişma grubu tarafindan düzenlenen eğitim çalişmasi izmir zeytincilik araştirma enstitüsü yetiştirme tekniği bölümü uzmanlari dr. ayça akça uçkun, dr. aişe deliboran, dr. handan ölmez, dr. bülent gümüşay, özgür dursun tarafindan verildi.
toplantiya; kösedere, eğlenhoca, inecik’li zeytin üreticileri, izmir büyükşehir tarimsal daire başkanliği personeli, zeytin okulu ve karaburun kollektifi üyeleri katildi. - Lodos enerji’nin öçkb kararına aykırı faaliyetleri durdurulsun; T.C çevre ve şehircilik bakanlığı tarafından, 27.02.2018 tarihinde ilan edilen ve yaylaköy’de dikili olan 50 türbinin yanında 37 adet türbinin de eklenmesine yol açan çed olumlu kararının iptali için, izmir nöbetçi idare mahkemesi’ne karaburun yurttaş davacıları tarafından dördüncü kez dava açtık. mahkemenin bilirkişi inceleme raporu bir kez daha karaburunluların lehinedir. Bu süreç yürürken bu kez karaburun ilçesi sınırları içerisinde lodos elektrik üretim a.ş’ye karaburun rüzgâr enerji santraline (2. etap) ilişkin toplam 48 mw kurulu güce sahip ilave 12 adet türbinden oluşan rüzgâr enerji santrali yapılması amacıyla hazırlanan 1/5000 ölçekli ilave nazım ve 1/1000 ölçekli ilave uygulama imar planı teklifinin t.c çevre ve şehircilik bakanlığı’nca 04.03.2019 tarihli ve e.50526 sayılı yazı ekinde re’sen onaylandığı duyuruldu ve söz konusu onaylı 1/5.000 ve 1/1.000 ölçekli ilave nazım ve ilave uygulama imar planı paftaları ile plan açıklama raporları, 07.03.2019-06.04.2019 tarihleri arasında izmir çevre ve şehircilik il müdürlüğü’nde askıya çıkarıldı. bu esnada, 15 mart 2019 gün ve 30715 sayılı resmi gazete’de yayınlanıp yürürlüğe giren, 14.03.2019 tarih ve 823 sayılı cumhurbaşkanlığı kararına istinaden, karaburun yarımadası-ıldırı körfezi özel çevre koruma bölgesi ilan edildi. bu kararın 2 nolu maddesine göre, “…mevcut her ölçekteki plan plan kararı ve projeler konusunda mezkur kanun hükmünde kararname hükümlerine göre yapılacak değerlendirme sonuçlanıncaya kadar herhangi bir uygulama yapılamaz”.Lodos elektrik üretim a.ş’nin, bu kararla birlikte res projesiyle ilgili hiçbir uygulama işlemine kalkışmaması gerekirken, proje sahasında henüz kurulmamış türbinler için beton atma ve yol açma işlemlerine başlamıştır. bu durum karaburun yarımadasını özel çevre koruma bölgesi ilan etmekteki amaçla çelişmekte, bölgede ekolojik yapının bozulmasına ve geri dönülemez bir zararın doğmasına yol açmakta olup, aynı zamanda suç teşkil etmektedir. Öçka sürecini denetleme yetkisini üzerine alan t.c çevre ve şehircilik bakanlığı’nı, öçka ilanının gerekliliklerini yerine getirmeye davet ediyor ve lodos elektrik üretim a.ş’nin cumhurbaşkanlığı kararına aykırı ve suç teşkil eden eylemlerini acilen durdurmasını talep ediyoruz. bakanlığın bu sorun karşısında atacağı acil adımlar, sürecin bundan sonraki aşaması için de bir samimiyet testi olacaktır.
- Kemal balikçilik firmasinin proje dosyasinin incelemeye alindiği izmir çevre ve şehircilik il müdürlüğü’nün web sayfasindan ekim 2018’de duyurulmuştu. karaburun kent konseyi kasim 2018’de itiraz yazisini 12 kuruma iletmişti. bu bilgilendirmeleri sayfalarimizdan da duyurmuştuk. bugün izmir çevre ve şehircilik il müdürlüğü’nün web sayfasindan yapilan duyuruyu “olumlu” buluyoruz. benzer kararlarin aksine bu kez “çevresel etki değerlendirmesi gereklidir” karari çikmiştir. firma için çed süreci başlamiştir. karaburun kent konseyi daha kapsamli bir itiraz dosyasini hazirlayarak süresi içinde kurumlarla paylaşacaktir. öçka ilani, bundan sonraki süreçlerde bu tür proje kararlarinin yarimada yararina çikmasinda araç olacaktir.
- Karaburun Yaylaköy’de bağıra bağıra gelen TALAN’ın boyutları hiçbir kural tanımayan yağmacı tavıra evrildi. Tırlar, vinçler, beton mikserleri, kamyonlar, kepçeler makilik alanlarda cirit atıyor. Santral noktalarına onlarca konteyner taşınıyor. Bozdağ’da tırlar için açılan yollar inşaat ve kepçe sesleriyle inliyor. Balıklıova tepelerinde türbin temelleri izinsiz atılıyor. Yaylaköy’de onca mahkeme kararı işletilmiyor, Yaylaköy’de yangından mal kaçırılıyor, Yaylaköy için yapılan suç duyuruları işleme alınmıyor. Danıştay’ın kararıyla birlikte LODOS Elektrik Üretim A.Ş’nin hukuken geçerli ve yürürlükte olan bir üretim lisansı kalmamasına rağmen, firmanın geçerli bir üretim lisansı olmadığı sürece ÇED başvurusunda bulunması ve bu başvuruya ilişkin olarak T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ÇED sürecini başlatması, ÇED hakkında olumlu ya da olumsuz bir karar verebilmesi hukuken mümkün görülmemektedir.67 yıldır heyelan tehlikesi yaşamamış Yaylaköy 14 Ocak 2019 tarihli Cumhurbaşkanı Kararnamesi ile Afete Maruz Bölge ilan edildi. 1952 yılında alınan Jeolojik Durum Raporu ile ilişkilendirilerek Yaylaköylülerin evleri ellerinden alınmak isteniyor. 05.2019 tarihinde İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü önünde yaptığımız basın açıklamasında; ÖÇKA sürecini denetleme yetkisini üzerine alan T.C Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nı, ÖÇKA ilanının gerekliliklerini yerine getirmeye birkez daha davet ettik. ve Yaylaköy’de LODOS Elektrik Üretim A.Ş’nin Cumhurbaşkanlığı kararına aykırı ve suç teşkil eden eylemlerini acilen durdurmasını talep ettik.
- Yaylaköy’ün “Afet” kapsamına alınmasından sonra, İzmir Jeofizik Mühendisleri Odası üyeleri ve Dokuz Eylül Ü. Jeofizik Mühendisliği Bölüm Başkanlığı’ndan akademisyenler Yaylaköy’ü ziyaret etti. Karaburun Kent Konseyi (KKK) Doğa Koruma Çalışma Grubu ve EGEÇEP Dönem sözcüsü Hüsnü Dilli’nin destekleriyle Yaylaköy’e gelen uzmanlar yüzey araştırması yaptı.
- İzmir’e Sahip Çık Platformu tarafından 12 Haziran’da İzmir’de 5 Haziran Dünya Çevre Günü etkinlikleri kapsamında “Kentte Ekolojik Yıkıma ve Talana Karşı Dayanışma ve Direniş Var” Sloganıyla bir forum düzenlendi. Gençlik Meclis’inin destek verdiği forumda KKK Doğa Koruma Çalışma Grubu üyesi Hüsnü Dilli, Yaylaköy’deki afet kararı ve RES yatırımları sürecini anlattı.
- Karaburun Yaylaköy’deki RES Talanı ve Bölgenin Cumhurbaşkanı Kararnamesi İle “Afete Maruz Bölge” İlan Edilmesi İzmir Milletvekilleri Tarafından TBMM Gündemine Getirildi. İzmir CHP Milletvekili Kani Beko (Meclis Araştırması), HDP Milletvekili Murat Çepni ( Soru Önergesi) ve CHP Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca (Soru Önergesi) Vererek Konuyu Meclise Taşıdı. Konu basına da yansıdı.
- Ayen Enerji A.Ş tarafından Mordoğan’da yapılması planlanan “Mordoğan Rüzgar Enerji Santrali” kapasite artırımı projesinin iptali istemiyle açılan davalara Danıştay tarafından bir haftada gelen iki onama kararı basın ile paylaşıldı. Bu iptal kararları; Karaburun Yarımadası’nın üzerine, doğal sit alanlarına, meralara, köylerin ve mahallelerin metrelerce yakınına yapılmak istenen RES projelerinin, yenilenebilir enerji kaynağı olarak savunulması ve sunulmasının da mümkün olmadığını, bir kez daha ispat etti.
- EGEÇEP Koordinasyonunda Ege Bölgesinin çevre sorunları İBŞB Başkanı Tunç Soyer ile paylaşıldı. Görüşmede Başkan sunulmak üzere hazırlanan dosya içeriğine Karaburun Yarımadasının çevre sorunlarını ile ilgili hazırladığımız rapor da eklendi.
- İzmir ili, Karaburun İlçesi, Küçükbahçe Mahallesi 567 ve 572 ada parsellerde 7x850Kwe kurulu gücüne sahip Güneş Enerji Santraline ilişkin hazırlanan 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı teklifine itirazlarımız 19.06.2019 tarihinde 7 kuruma iletildi ÖÇKB gereği, itirazımıza konu olan İzmir İli, Karaburun İlçesi Küçükbahçe Mahallesinde kurulması planlanan Sevtur AŞ. ’ne ait Güneş Enerjisi Santralı amaçlı yapılmış olan 1/5000 ve 1/1000 ölçekli ilave uygulama imar planlarının yasal geçerliliğinin olmadığı ÖÇKB sürecini denetleme yetkisini üzerine alan T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na hatırlatılarak ÖÇKB ilanının gereklerini yerine getirmeye ve Sevtur Turizm ve Ticaret AŞ.’nin Cumhurbaşkanlığı Kararnamesine aykırı ve suç teşkil eden eylemlerini acilen durdurması talep edildi.
- Karaburun Yarımadasının batısında, özellikle Gerence Körfezini içine alan 5 ve 6 No’lu alan ile Karaburun Merkez/Mordoğan arasını içine alan 4 No’lu alanın, 2008 yılında “potansiyel balık yetiştiriciliği alanı” olarak ilan edilmesiyle, Yarımada, içerdiği doğal değerler, yerelin sosyo-ekonomik sürdürülebilir yaşamı ve koruma altında olup tüm dünya için bir vazgeçilmezlik taşıyan denizel varlıkları için, karanlık bir süreç başlamıştı. Mart 2019’da ise Kemal Balıkçılık Ltd. Şti’nın, eski yerini terk ederek, Kara Ada açıklarına taşınma talebi, İzmir Valiliği tarafından olumlu bulunup, taleple ilgili süreç başlatılmıştı. Kara Ada Doğal SİT alanının hemen yakınında, özellikle Çeşme çıkışlı turizm tekneleri ile amatör ve kıyı balıkçılarının faaliyet gösterdiği, açık denizi bırakın, kapalı koyların hemen önündeki dar Mercan Boğazı bölgesinde, Ülkemizin taraf olduğu uluslararası sözleşmelerle koruma altına alınmış olan Deniz Çayırları ile Akdeniz Foku’nun yaşam alanları üstünde hukuksal olarak tartışmalı Su Ürünleri Yetiştirme Potansiyel Alanları dışında kalan bir alanda kurulmak istenen Kemal Balıkçılık İhracat Ltd.Şti.’ne ait 900 ton/yıl kapasiteli Su Ürünleri Yetiştiriciliği Tesisi Projesine izin veya ÇED Olumlu kararının verilmemesini ve bu Projenin iptal edilmesini talep ettiğimiz görüş ve itirazlarımız 12 kuruma sunulmuştu. Bilimsel raporlarla desteklediğimiz görüş ve itiraz yazımız sonrasında 07.08.2019 tarihi itibariyle elimize ulaşan T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre ve Etki Değerlendirmesi İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü yazısında; “Kemal Balıkçılık Su Ürünleri Yetiştiriciliği Tesisi ( 900 ton/yıl) için Bakanlığımıza 18.04.2019 tarihinde ÇED başvuru dosyası sunulmasıyla başlatılan ÇED süreci ilgili kurumların görüşleri de dikkate alınarak ÇED yönetmeliğinin 6. Maddesi 4. Bendi kapsamında 14.05.2019 tarihli yazımız ile sonlandırılmış olup, halihazırda bahse konu proje hakkında devam eden bir ÇED süreci bulunmamaktadır” denmektedir. İlk kez bir ÇED dosyası mahkeme sürecine girmeden ilgili Bakanlık tarafından sonlandırılmıştır. Konuyla ilgi duyuru Basın-Yayın-İletişim Çalışma Grubu tarafından hazırlanarak basınla paylaşılmıştır (14.08.2019).
- Karaburun Bilim Kongresi’nin Karaburun Oturumunda; Karaburun Kent Konseyi Başkanı Goncagül Karaağaç Ekici Karaburun’da ÖÇKA süreci ve çevre mücadelesini anlattı.
- Tabiat Kanunu İzleme Girişiminin bileşeni olan Karaburun Kent Konseyi; “DAHA ETKİLİ KORUMA İÇİN DAHA ETKİLİ KURUMSAL YAPI” sloganıyla, “Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Kapanmasın” kampanyasına destek verdi.
- Karaburun RES projesinin “ÇED OLUMLU” kararının iptali için Karaburun Yurttaş Davacılarının 4. kez açtı davada; İzmir 3. İdare Mahkemesi, 2018/491 Sayı ve 2019/1000 no.lu karar ile, kapasite artırımı amacıyla planlanan türbinlerden 9 (dokuz) adedinin yapılmak istenen alanın, davadaki bilimsel dayanak olan “Bilirkişi Raporu” ’nun tespitleri doğrultusunda flora ve ornitolojik açıdan doğru olmadığına dayanarak, dava konusu “Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu Kararı” ‘nın hukuka uygun olmadığına karar verdi. Bu şekilde dava konusu “ÇED OLUMLU” kararı iptal edildi. Durum bu noktadayken, Lodos AŞ yeni bir girişim başlattı. Karaburun RES projesi mahkeme kararına rağmen hızlıca İDK toplantısına alınarak yeni hukuksuz karar süreçleri oluşturuldu. Ardından yeni ÇED süreci hızlıca onaylanarak yatırıma yol verildi. Karaburun Kent Konseyi’nin 2015 yılından bugüne sekreteryasını yürüttüğü Yurttaş Davaları sürecinde; Yaylaköy’deki yatırım talanı ve Yaylaköylülerin yaşadıklarını 19 Eylül 2019 tarihinde İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü önünde yapılan basın açıklamasıyla bir kez daha duyuruldu. Karaburun Kent Konseyi Genel Sekreteri Çiğdem Akçura’nın basın açıklamasının ardından; CHP İzmir bir önceki dönem Milletvekili Musa Çam, CHP İzmir Milletvekilleri Tacettin Bayır ve Kani Beko, HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, TMMOB İKK Sekreteri Melih Yalçın, Egeçep’ten Hüsnü Dilli ve Yaylaköy Eski Muhtarı Yusuf Arıcı birer konuşma yaptı. Konuşmalarda Yarımadadaki yatırım talanına dikkat çekilerek birlikte mücadele mesajları verildi.
- Karaburun’dan; Karaburun Kent Konseyi, Karaburun Yerel Fok Komitesi ve Karaburun Sivil İnisiyatif’in de içinde yer aldığı Tabiat Kanunu İzleme Girişimi Sekretaryası, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünün kapatılmasıyla ilgili görüşleri bildirmek üzere TBMM Hayvan Hakları Araştırma Komisyonuna katıldı.Ulusal ve yerel düzeyde faaliyet gösteren 125 sivil toplum kuruluşunun ortak görüşü ve önerilerini içeren dosya, TBMM Hayvan Hakları Araştırma Komisyonuna sunuldu.
- İzmir İlçelerinde yapılması planlanan Jeotermal Santral Arama ve İşletme İhaleleri ile ilgili İzmir Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Müdürlüğü (YİKOB) bir duyuru yayınlamıştı. Duyuruda; Çeşme’den, Seferihisar, Urla, Bayındır, Foça ve Menemen, Karaburun’a kadar İzmir’in 16 ilçesinde yer alan toplam 35 jeotermal sahasını kiraya vermek için ihaleye çıkardığını açıklanmıştı. Bileşeni olduğumuz EGEÇEP’in daveti ile 7 Kasım’da İzmir’de TMMOB İKK ve çeşitli oda temsilcileri, İzmir Barosu Çevre Komisyonu, İDT, Karaburun Kent Konseyi, Tüm Köy – Sen, Üzüm Sen, Eğlenhoca Köyü Muhtarı, Ege 78’liler Derneği ve İzmir Yaşam Alanları, AYÇEP, Foça Forum gibi ekoloji örgütlerinin katıldığı bir toplantı yapılmış ve jeotermal ihalelerinin iptali için 13 Kasım’da Konak’ta kitlesel basın açıklaması yapılması kararı alındı. İzmir İlçelerinde yapılması planlanan Jeotermal Santral Arama ve İşletme İhaleleri ile ilgili İzmir Valiliği YİKOB’nin duyuruya konu olan listesinde “Karaburun Eğlenhoca Sahası” da yer alıyor. Karaburun Kent Konseyi ve Eğlenhoca Muhtarlığının organizasyonunda 8 Kasım’da Eğlenhoca Kahvesi’nde bölgede olması planlanan Jeotermal Kaynak Arama Projesiyle ilgili süreç değerlendirildi. Bileşeni olduğumuz EGEÇEP üyelerinden Aydın Çevre Platformu (AYÇEP), Çine Yaşam Platformu (ÇİYEP) ve Kızılcaköy mücadelesinin içinde yer alan köylüler ve EGEÇEP üyeleri bölgelerindeki JES mücadelesini Eğlenhoca köylüleriyle paylaşmak üzere toplantıya katıldılar. 9 Kasım’da, Eğlenhoca’da, 11 Kasım’da Kösedere’de 12 Kasım’da Anbarseki’de bilgilendirme toplantıları düzenlendi. Karaburun Belediye Başkanı, Meclis Üyeleri ve Muhtarların da katıldığı toplantılara, Karaburun, Saip, Kösedere, İnecik, Kaynarpınar ve Mordoğan’dan çok sayıda doğa dostu destek verdi. Karaburun’da ihaleye konu olan tüm alanlarında imza kampanyaları başlatıldı. Karaburun; Kent Konseyi’nin düzenlediği, Karaburun Belediyesi’nin destek verdiği sürece 13.11.2019 tarihinde İzmir’de Sümerbank önünde 12.30’da yapılacak basın açıklamasında, 14.11.2019 tarihinde İzmir Valiliği YİKOB Toplantı Salonu önünde yer alarak ve toplanan dilekçeleri teslim ederek İzmir Valiliği’nden Jeotermal İhalesi’nin iptalini istedi.
- Küçükbahçe Mahallesinde 300.000 m2 lik bir alanda kurulması planlanan Güneş Enerjisi Santrali (GES) ile ilgili olarak 19. 06. 2019 tarih ve 1040 sayılı dilekçemizle yaptığımız görüş ve itirazımız, T.C Çevre ve Şehircilik BakanlığıTabiat Varlıkları Genel Müdürlüğü tarafından reddedilmiştir. Söz konusu GES, ÖÇKB ilan edilen alanda olup, İris Gölü ile Küçükbahçe ’ye su sağlayan gölet arasındadır. Bir kenarından da, konut alanları ile komşudur. Elektrik Mühendisleri odası yayınlarına göre; Kapladıkları geniş alanlar nedeniyle Güneş Enerjisi Santralleri, çevrelerinde yoğun bir ışık yansıması yaratmakta ve ısıl dengenin bozulmasına neden olmaktadırlar. Yapılan ölçümlerle bu etkiler sonucu kuşların ve böceklerin öldüğü ve kuş göç hareketlerinin olumsuz etkilendiği tespit edilmiştir.
ÖÇKB ilanı ile ilgili T.C Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile Karaburun Yarımadası’nda tüm imar faaliyetleri durdurulmuştur. ÖÇKB Yönetim Planı yapım aşamasında, doğal varlıklarla ilgili, rezerv bölgesi, hassas bölge, yarı hassas bölge tespitleri, gerekli alan çalışması sonucu saptanıp, ancak ondan sonra imar ile ilgili düzenlemeler yapılması gerekirken, imar ile ilgili kısıtlamalar sadece belediye imar alanları için uygulanır hale gelmiştir. - Parlak Mahallesi Badembükü Mevkii’nde Çullu Yalısından başlayarak, Karaburun yönüne doğru Mağaza Yalısı ve Akkum Yalısını da içine alan denizel alanda kurulumuna başlayan balık çiftliğine rıza göstermeyen bölge halkı, bu taşınmaya karşı Parlak/Badembükü’nden sesini yükseltti.. Karaburun Kent Konseyi’nin organizesiyle yürütülen protestoya Parlak Muhtarlığı ve Karaburun Belediyesi destek verdi. Karaburun Belediyesi Meclis Üyeleri, Yarımadadaki STK’ların da yer aldığı bu karşı duruşa Parlak Köylüleri içinde yer alarak seslendi.
- Karaburun Kent Konseyi Muhtarlar Meclisi 27.11.2019 tarihinde toplandı. Toplantıya, Mordoğan, Eğlenhoca, Kösedere, İnecik, Saip, Karaburun Merkez ve İskele, Bozköy, Haseki, Parlak, Küçükbahçe Muhtarlarının yanı sıra İzmir Büyükşehir Belediyesi Karaburun Yerel Hizmetler Şube Müdürü Feruzan Aytaş da katıldı. Mahallelerin problemleri ve ihtiyaçları hakkında düzenli bilgi alabilmek ve etkin çalışma yapabilmek amacıyla hazırlanan Mahalle Bilgi Formları muhtarlara dağıtıldı. Muhtarlar tarafından düzenli aralıklarla doldurulacak bu formlar derlenerek problem ve ihtiyaca göre ilgili kurum ve kuruluşlara iletilecek ve süreçlerin takipçisi olunacak.
- Karaburun’da ÖÇKA ile ilgili çalışmalar sürerken, Karaburun Yarımadası’nın Ildır Körfezi Özel Çevre Koruma Bölgesi sınırları içinde, Küçükbahçe Mahallesini Ildır’a bağlayan karayolu üzerinde ve Yarımadanın tek sulak alanı olan İris Gölü’ne kepçe ile girildiği gölün suyunu boşaltıp, içindeki sazlıkların toplanarak organik gübre yapılacağının ihbarının Karaburun Kent Konseyi’ne gelmesi üzerine konu Karaburun Belediyesi, Karaburun Jandarma Komutanlığı, Küçükbahçe Muhtarlığı ile paylaşılmış, ayrıca konu TC. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Alo 181 hattına da bildirilmiştir. İris Gölü, Özel Çevre Koruma Bölgesi olan Karaburun Yarımadası’nın tek sulak alanıdır. 70’li yılların sonunda yapılan kurutma/parselasyon uygulaması, kamu çıkarının ve yerelde yaşamlarını sürdürenlerin haklarının gaspıdır. Doğa, kendisine hoyratça müdahale edip özel çıkarları doğrultusunda biçimlendirmek isteyenlere tokat gibi bir cevap vererek kendi kendini yenileme yoluna gitmiş ve İris Gölü, henüz eski günlerine ulaşamamış olsa da uzunca bir süredir su tutmaya başlamıştır. Ülkemiz 1994 yılında taraf olduğu Ramsar Sözleşmesi kapsamında sahip olduğu sulak alanları korumayı ve akılcı kullanmayı taahhüt etmiştir. Karaburun Kent Konseyi; bu kapsamda İris Gölü’nün Milli Parklar ve Sulak Alanlar Kanunu kapsamında değerlendirilmesini ayrıca yaban hayatı popülasyonu yönünden incelenmesi ve koruma altına alınması gereken türler ile ilgili bir çalışma yapılarak koruma altına alınmasınını, çevresindeki mümkün olan en geniş alanın tampon bölge olarak tanımlanmasını kurumlardan talep etti.
- C. Kültür ve Turizm Bakanlığı İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun, 26.09.2019 tarih ve 9744 sayılı kararıyla; Karaburun Kent Konseyi’nin başvurusu ile başlayan süreç, ilgili kurumların başvuruları ile gelişmiş, uzman raporları ve diğer eklerin incelenmesi ile sonuçlanmıştı. Alınan karar ile Karaburun İlçesine bağlı, mülkiyeti Maliye Hazinesine ait olan, tapunun 116 ada 331 parselinde yer alan Parlak Mahallesi’nin Sazak Köyü, Tapu kaydına “kentsel sit alanı” olarak işlenmişti. Karaburun Kent Konseyi olarak bundan sonraki süreçte “Koruma Amaçlı İmar Planı” yapılıncaya kadar alana ilişkin geçiş dönemi yapılaşma koşullarına ilişkin görüşlerimizi, yetkili Kurul’la paylaşarak dikkatleri çekmek istedik.
- Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma (TVK) Bölge Komisyonu 20.12.2019 tarihinde toplanarak İris Gölü ile ilgili karar aldı. Kanalların ivedilikle kapatılmasını kararlaştıran komisyon, Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’nun 9. ve 65. maddeleri kapsamında yetkili cumhuriyet başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmasına, Karaburun Kaymakamlığı ve Karaburun Belediye Başkanlığınca alanın eski haline getirtilmesine ve sonucunun Çevre ve Şehircilik Bakanlığına bildirilmesine oy birliğiyle karar verdi .KKK, konuya ilişkin Karaburun Kaymakamlığı ve Belediye Başkanlığı ile iletişime geçerek sürecin hızlandırılmasını talep etti.
KARABURUN KENT KONSEYİ