Karaburun-Ildır Körfezi Özel Çevre Koruma Bölgesi (ÖÇKA) İlan Sürecinin İlk Toplantısı Yapıldı

Karaburun’da 14 Mart tarihinde ilan edilerek Resmi Gazetede yayınlanan Karaburun-Ildır Körfezi Özel Çevre Koruma Bölgesi (ÖÇKA) ilan süreci sonrasında ilk bilgilendirme toplantısı T.C Karaburun Kaymakamlığı tarafından yapıldı. Halk Eğitim Merkezi’nde yapılan toplantıya;

T.C Karaburun Kaymakamı, Karaburun Belediye Başkanı, T.C Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü Araştırma ve Tescil Daire Başkanlığı, İmar Planlama Daire Başkanlığı, Doğal Sit Şubesi, İzmir Çevre ve şehircilik İl Müdürlüğü, Urla Çevre ve Şehircilik Şubesi Müdürlüğü personeli, Muhtarlar, Karaburun Kent Konseyi, STK’lar ve Siyasi Partilerin üyeleri ve Karaburun Halkı katıldı.

Toplantıda, Karaburun-Ildır Körfezi Özel Çevre Koruma Bölgesi (ÖÇKA) ilan sürecini T.C Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü Araştırma ve Tescil Daire Başkanı Ümit Turan açıkladı.
Turan konuşmasına;

“2013 yılında başlayan süreçte o günden bugüne kadar Karaburun Kent Konseyi’nin çalışmalarını ve emeğini tekrar hatırlatmak isterim” diyerek başladı.

Ümit Turan; “ÖÇKA kararı Karaburun için bir ödüldür ve bu karar yaşamdan yanadır. Karaburun Yarımadası korundukça daha da değerlenecektir. Planlama çalışmalarının altlığını oluşturacak biyoçeşitlilik araştırması iki yıllık bir süreci kapsıyor. Denizel ve karasal alanlarda bilimsel araştırmalar yapılacak. 16 adet ÖÇKA alanını yönetiyoruz. Bu alanlardaki yerel yönetimleri, muhtarları, kent konseylerini ve stk’ları biraraya getiriyoruz. Deneyimleri paylaşıyoruz ve bunu aralıklarla yapıyoruz. Karaburun’u da bu süreçlere dahil edeceğiz. Sizleri de dinleyeceğiz. Karaburun’un ÖÇKA ilan sürecinde bütün kurumlarla görüşüldü. Karaburun’un 100 yıllık geleceğini garanti altına aldık. Bundan sonra planları İzmir Büyükşehir Belediyesi yerine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı onaylayacak. Teknik ekip gücümüz var. Karaburun Belediye Başkanı bu süreçte en çok koşturacak kişi olacak. Bu süreci iyi yönetmek ve iletişim çok önemli.
Doğal Sit Alanları olarak İzmir çok zengin. Karaburun’da öyle. Bu özellik planlama süreçlerine olumlu anlamda yansıyacaktır.

ÖÇKA ilan edilen alanlarla karşılaştırma yapmanızı isteriz. Eski Foça ile Yeni Foça, Datça ile Kuşadası gibi.

Karaburun’un kafasına bir taç taktık. Bunu zamanla anlayacaksınız.

Karaburun 16 mahallesiyle, 10000 nüfusu ile çok avantajlı bir bölge. Karaburun’da herkes kafasına göre ev yada otel yapabilirim diyemeyecek. Karaburun bundan sonra planlı gelişecek.

Karaburun’da kendinizi özel hissedeceksiniz. ÖÇKA ilan edilen yerlerde kitle turizmi yapılamaz, Ekoturizm uygulamaları geçerli olur. Karaburun’da da bu böyle olacak. Bütün kurumlarla Karaburun’a destek vereceğiz” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir