Karaburun Belediyesi ” Üretken Belediye” Proje Yarışmasında Dereceye Girdi.





Karaburun Belediyesi, Mahalli İdareler Araştırma Ve Geliştirme Derneği (MİARGED) tarafından açılan Üretken Belediye” Proje yarışmasına “Sosyo-Ekonomik ve Kültürel Projeler” katagorisinde “Sağlıklı Yaşlanma” Projesi ile başvurmuştu. Dereceye giren projenin ödül töreni 26 Temmuz 2011’de Ankara Hilton Otel’de yapıldı. Karaburun Belediye Başkanı H. Serdar YASA’nın katıldığı ve ödül alınan projede;


Genel Amaç :Yaşlı nüfusun sosyal yaşamdan koparılmadan ev ortamlarında hayatlarının devam ettirmesinin sağlanması ve sosyal dayanışma bilinci ile kuşaklar arası etkileşimin geliştirilmesi, yaşlıların sosyal sorunlarına çözüm yolları üreterek sağlıklı yaşlanmalarının sağlanması, fiziksel ve ruhsal sağlığın korunması ile ilgili destek verilmesidir


Projenin Getirdiği Yenilikler;


1) Projenin uygulaması sonrasında, Karaburun’da yaşlılar ile ilgili sorunlar konusunda yetkililerin ve halkın farkındalığı artmıştır.


2) Yaşlı Dostu İlçe olmanın getirdiği alt yapı düzeltme çalışmaları ve ev ziyaretlerinin devamlılığı yakın gelecekte Karaburun Belediyesi’nin öngörülen çalışmalarının bir kısmını oluşturacaktır.


3) Özellikle 75 yaş üstü yalnız, eşiyle ya da kendi yaşıtı bir yakını ile yaşayan yaşlılara günlük yaşam aktivitelerinde destek sağlamak, bu kesimin sosyal ilişkilerini arttırmak, gerektiği zaman sağlık izlemlerinin yapılmasını sağlamak Karaburun Belediyesi ve Proje Ortakları; Karaburun Gündelik Yaşam Bilim ve Kültür Derneği, Karaburun Yarımadası Yerel Gündem 21 ve Karaburun Kaymakamlığı’nın hedefi olmuştur. Bu hedef gerçekleştirilirken kuşaklar arası dayanışmayı geliştirecek ve yaşlıları yalnızlıktan kurtaracak yaratıcı çalışmaların yapılmasını da özendirilecektir.



SOMUT FAYDALAR:


1)Karaburun ve köylerinin yaşlı envanteri çıkarılmıştır. 213 Yaşlıya anket uygulanmıştır. Bunun 123’ü Kadın, 90’ı Erkek’tir. 71 yaşlı ziyaretler sırasında adreslerinde bulunamamıştır. Toplam 284 Adrese gidilmiştir.


2)Karaburun İlçesinde yaşayan 75 yaş üstü yaşlılardan 109’u izleme alınmıştır.


3)Eğitim alan 15 kadın kursiyer ve uygulamada görevlendirilen 10 kursiyere, Karaburun’da yeni açılacak ve yaşlı ve engelli bakımı üzerine hizmet verecek bir işletmede istihdam edilmelerine yönelik Karaburun Belediyesi tarafından gerekli olan girişimlerde bulunulmuştur.


4)Proje ile ilgili kitapçık, broşür, afiş ve çıkartma hazırlanmıştır. Karaburun ve projenin uygulandığı köylerde görünürlük sağlanmıştır.



SOYUT FAYDALAR:


1)Karaburun’da yaşlılar ile ilgili sorunlar konusunda yetkililerin ve halkın farkındalığı sağlanmıştır.


2)Proje kapsamında izlenen 109 yaşlının izlemlerden sonra memnuniyet düzeyi artmıştır.


3)Karaburun Belediyesinin konu ile ilgili perspektifi genişlemiştir.


4)Kursiyer kadınların eğitim ve izlemlerden sonra, memnuniyet düzeyi ve toplum içindeki yerlerinin önemi yükselmiştir.


5)Ailelerin yaşlılara bakış açısı değişmiştir.


6)Proje, Karaburun’da yaşlı-genç, yerli-sonradan gelen, doğulu-batılı gibi ayrımları gidermede olumlu rol oynamıştır.






Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir