Karaburun Arkeolojik Yüzey Araştırması (KAYA) Projesi, 5. Yılını Tamamladı.

İzmir’in Karaburun ilçesinde Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün resmi izniyle, Ege Üniversitesi Protohistorya ve Önasya Arkeolojisi öğretim üyesi Doç. Dr. Çiler Çilingiroğlu başkanlığında 2015 yılından bu yana arkeolojik bir yüzey araştırması yürütülüyor. Araştırmanın amacı; Karaburun Yarımadası’nda çağlar boyunca görülen insan etkinliklerini yüzey araştırması yöntemleriyle belgelemek, araştırmak ve yorumlamaktır.

Bu doğrultuda, 2015 yılından bu yana yürütülen Karaburun Arkeolojik Yüzey Araştırması (KAYA) projesi, Alt Paleolitik Dönemden Cumhuriyeti’n ilanına kadar Karaburun toplumlarının sosyo-ekonomik yaşantıları ve doğal çevreyle olan ilişkilerinin niteliğini detaylı olarak belgeleme suretiyle arkeolojik envanterini oluşturmaktadır. Karaburun Arkeolojik Yüzey Araştırması, 2015 yılından bu yana her Eylül ayı 15 gün süreyle, farklı üniversitelerden uzmanların ve öğrencilerin katılımıyla yürütülüyor. Araştırma, Karaburun yarımadası kıyı şeridi, kıyıyla bağlantılı verimli vadiler, tarım arazileri ile karstik mağaraları ve önemli hammadde kaynaklarının bulunduğu bölgeleri öncelikli olarak incelemektedir.

Çalışma bu yıl Karaburun’daki 5. yılını tamamladı. Şimdiye kadar yarımadada 133 arkeolojik alan ve mimari kalıntı keşfedildi. Yarımadanın dip tarihi, MÖ 5000’den MÖ 250.000’e geri çekildi. Yarımadanın hiç bilinmeyen tarihöncesi, unutulmuş yapıları, Antik Dönemine ait kalıntıları ve arkeolojik potansiyeli ortaya çıkarıldı.

Karaburun Arkeolojik Yüzey Araştırması (KAYA) projesi içinde yer alan, emek veren ekibe ve başta Ege Üniversitesi Protohistorya ve Önasya Arkeolojisi öğretim üyesi Doç. Dr. Çiler Çilingiroğlu’na ve çok teşekkür ediyoruz.

KARABURUN KENT KONSEYİ

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir