KARABURUN KENT KONSEYİ KADIN MECLİSİ’NİN
“25 KASIM KADINA YÖNELİK ŞİDDETE KARŞI ULUSLARARASI DAYANIŞMA GÜNÜ” BASIN AÇIKLAMASI.
1960 YILININ 25 KASIM’INDA DOMİNİK CUMHURİYETİ’NDE DİKTATÖRLÜĞE KARŞI DİRENEN ÜÇ KADININ, MİRABEL KARDEŞLERİN, TECAVÜZ EDİLEREK ÖLDÜRÜLMELERİNDEN BU YANA, 25 KASIM, TÜM DÜNYADA KADINLAR VE KIZ ÇOCUKLARI ÜZERİNDE GİDEREK ARTAN CİNSİYETE DAYALI ŞİDDETE ODAKLANILAN GÜNDÜR.
ÖNCE 1981’DE TOPLANAN 1. LATİN AMERİKA VE KARAYİP KADINLAR KONGRESİ’NDE, DAHA SONRA DA 1999’DA BİRLEŞMİŞ MİLLETLER KARARI İLE BU GÜN, ” KADINA YÖNELİK ŞİDDETE KARŞI ULUSLARARASI DAYANIŞMA GÜNÜ” İLAN EDİLMİŞTİR.
KADINA YÖNELİK ŞİDDET, ”KAMUSAL VEYA ÖZEL YAŞAMDA KADINLARA FİZİKSEL, CİNSEL VEYA PSİKOLOJİK ACI, ISTIRAP VEREN VEYA VEREBİLECEK OLAN, CİNSİYETE DAYANAN BİR EYLEM, TEHDİT, ZORLAMA, KEYFİ OLARAK ÖZGÜRLÜKTEN, EKONOMİK GEREKSİNİMLERDEN YOKSUN BIRAKMA” OLARAK TANIMLANMAKTA.
KADINA YÖNELİK HER TÜRLÜ ŞİDDETİN, ‘KADINLARIN İTAATKAR VE İFFETLİ’ OLMALARI VE AİLENİN BEKASI İÇİN ŞİDDETİN YÜKÜNÜ DE ROLLERİNİN GEREĞİ TEK BAŞLARINA TAŞIMALARI ÜZERİNE KURULAN POLİTİKALARLA ÖNLENMESİNİN MÜMKÜN OLMAYACAĞINI, YİNE KADINLAR CANLARINDAN OLARAK GÖSTERMEKTEDİR.
EVRENSEL DEĞERLER ÇERÇEVESİNDE OLUŞTURULMUŞ, BÜTÜNCÜL BİR CİNSİYET EŞİTLİĞİ VE ŞİDDETLE MÜCADELE PROGRAMININ UYGULANMASI ACİL İHTİYAÇTIR. İSTANBUL SÖZLEŞMESİ VE CEDAW BU TÜRDEN GENİŞ ÇAPLI BİR PROGRAMIN UYGULANABİLMESİNE OLANAK TANIYAN YASAL ARAÇLARDIR. BÖYLESİ BİR PROGRAM, KADINLARIN ÖZGÜRLEŞMESİNİ, KURTARILMIŞLARIN SAĞLAYACAĞI BİR LÜTUF OLARAK GÖRMEYEN, SALT EKONOMİK ÖZGÜRLÜĞE İNDİRGEMEYEN VE DİĞER ÖZGÜRLÜK MÜCADELELERİNİN SÜSÜ HALİNE GETİRMEYEN BİR ANLAYIŞLA ÖRÜLMELİDİR. BU PROGRAMIN YAPI TAŞLARININ, CİNSİYET EŞİTLİĞİ VE KADINA YÖNELİK ŞİDDETLE MÜCADELE EDEN BAĞIMSIZ SİVİL ÖRGÜTLENMELER TARAFINDAN OLUŞTURULMASI ZORUNLUDUR. BU ZORUNLULUK, SORUNUN BÜTÜN TOPLUMSAL KESİMLERCE ‘EŞİT ÖZGÜR YAŞAM HAKKI’ ÇERÇEVESİNDE SAHİPLENMESİNE ENGEL DEĞİLDİR. TAM TERSİNE, MÜCADELENİN ÖZNESİ OLMAK İLE TARAFI OLMAK ARASINDAKİ ÖNEMLİ FARK UNUTULMADAN SAHİPLENİLMESİ DEMOKRATİKLİĞİN GEREĞİDİR. ZİRA, CİNSİYET EŞİTLİĞİ SADECE KADINLAR VE LGBTİ BİREYLER İÇİN BİR İMTİYAZ KONUSU DEĞİL, BÜTÜN CİNSİYET KİMLİKLERİ VE CİNSEL YÖNELİMLER AÇISINDAN BİR DEMOKRASİ VE İNSAN HAKLARI MESELESİDİR. DOLAYISIYLA BÜTÜN TOPLUMU İLGİLENDİRMEKTEDİR. KISACASI CİNSİYET EŞİTLİĞİ HER YERDE VE HERKES İÇİN ŞARTTIR.
AVRUPA İNSAN HAKLARI MAHKEMESİ’NDEN AİLE İÇİ ŞİDDET NEDENİYLE CEZA ALAN İLK ÜLKE TÜRKİYE’DİR. BU CEZA, EŞİ TARAFINDAN ÖLDÜRÜLEN BİR KADIN DEVLETÇE KORUNMADIĞI İÇİN VERİLMİŞTİR.
KADINA YÖNELİK ŞİDDETİN ORTADAN KALDIRILMASINDA ÖNCELİKLE DEVLETİN VE SİYASAL İKTİDARLARIN TÜM KURUMLARIYLA SORUMLULUK ÜSTLENMESİ GEREKTİĞİ AÇIKTIR.
İLGİLİ SİVİL KURULUŞLARLA İŞBİRLİĞİ YAPILMALI VE TARAF OLUNAN ULUSLARARASI SÖZLEŞMELERE UYULARAK GEREKLİ SOSYAL POLİTİKALAR OLUŞTURULMALIDIR.
ANCAK TÜRKİYE’DE KADININ DOĞURGANLIĞI YA DA TOPLUM İÇİNDE YÜKSEK SESLE GÜLMESİ BİLE ULUSAL MESELE HALİNE GETİRİLEBİLMEKTE
VE TÜRKİYE’DE HALA CEZA YASASINDA ”HAKSIZ TAHRİK İNDİRİMİ” VAR.
BİLİYORUZ Kİ, KADINA YONELİK ŞİDDETİN GERİSİNDE ATAERKİL KÜLTÜR VE POLİTİKALAR BULUNMAKTA.
TÜRKİYE’DE KADINLAR, YILLARDIR İNATLA, ISRARLA BU CİNSİYETÇİ POLİTİKALARLA MÜCADELE EDİYOR.
TOPLUMDA FARKINDALIK YARATIYOR.
KADIN CİNAYETLERİNİ ÖNLEMEK İÇİN SAVAŞIYOR.
ŞİDDET GÖREN KADINLARIN YENİDEN VE ÖZGÜVENLE AYAĞA KALKMALARI İÇİN ÖRGÜTLER KURUYOR.
KADINLAR ARASI DAYANIŞMAYI YÜCELTİYOR.
YALNIZ OLMADIĞIMIZIN BİLİNCİNİ, ERKEK EGEMEN ANLAYIŞI DEĞİŞTİRME KARARLILIĞIMIZI ONLARIN BU İNATÇI MÜCADELESİNE BORÇLUYUZ.
TÜM DÜNYADA VE TÜRKİYE’DE KADINA YÖNELİK ŞİDDETE KARŞI SAVAŞAN KIZ KARDEŞLERİMİZE KARABURUN’DAN SELAM EDİYORUZ.
YAŞASIN KADIN DAYANIŞMASI!