İpar İçin..

2005 yılının bahar aylarıydı. Erguvanların, kekik kokularının, her kıvrımında gizlenen koyların, Karaburun’a yaklaştıkça yükselen dağların çağrısına kulak vererek, vermişti kararını. Artık yaşam alanı burasıydı.

Kendisi ile birlikte tüm canlıların yaşam alanlarının tehdit edildiğini görmek çok zamanını almadı.

Karaburun’da 2012 yılının başlarında Elektroser Balık Çiftliğinin protesto eylemi yapılacağı günlerdi. Karaburun Yarımadası Yerel Gündem 21 ofisine girdiğinde içerisi ana baba günüydü. Eylemin, hazırlık çalışmalarına katıldı. Uzun yıllar Dış Ticaret Müsteşarlığı bünyesinde aynı yüksek sorumluluk bilinciyle Daire Başkanlıkları yapan, yurt dışında üst düzey görevlerde bulunan İpar Buğra’nın örgütlü ekoloji mücadelesi işte o tarihlerde pankart yazmak/pankartları sopalarına çakmakla ivme kazandı ve hep Karaburun Kent Konseyi bünyesinde sürdü.

Yerel Gündem 21’in Kent Konseyi’ne dönüştüğü Haziran 2012 tarihli Genel Kurul toplantısında Karaburun Kent Konseyi başkanlığına oybirliğiyle seçildi. Çok kısa bir süre hariç bu gönüllü görevi aramızdan ayrıldığı Eylül 2017 tarihine kadar İpar’a verdi Karaburunlular.

Artık yaşamına sevdalısı olduğu Karaburun Yarımadası’nı; yaşam alanlarını tehdit eden RES talanına, balık çiftlikleri ve taş-mermer-mıcır ocaklarına karşı gönüllü mücadele süreci başlayacaktı.

Eğer RES’ler kamuoyunda tartışılır olmaya başlamış ve Karaburun/Karaburun Kent Konseyi, “temiz enerji” maskesi takan firmaların RES talanına karşı mücadelenin referans noktası olmuşsa bunda İpar Buğra’nın, çalışmalarının belirleyici rolü vardır.

Planlanan RES yatımlarının yarıdan fazlası ve taş ocakları ile Agromey balık çiftliğinin durdurulmasında O’nun birleştirici, sorumlu, “biz”i öne çıkaran mütevazi, sabırlı, kararlı, kırılgan, bir o kadar da direngen, diyaloğa açık kişiliğinin payı büyüktür.

Gerçekleşmesini çok istediği, Eğlenhoca köyü/mahallesindeki mandıra projesinde, en yakın mücadele arkadaşlarının da desteğiyle, İpar Buğra’nın emeği büyük. Tesisin girişine O’nun adına bir plaketin çakılması, Karaburun’da bir meydana adının verilmesi yerine getirilmesi gereken mütevazi bir vefa borcu. Yerel yönetimin konuyu değerlendireceğini umut ediyoruz.

Karaburun Kent Konseyi’nin, Karaburun Biyosfer Rezerv Alanı stratejik hedefinin ilk aşaması olan Özel Çevre Koruma Bölgesi ilanını göremedi; oysa yoğun bir emek vermişti arkadaşlarıyla birlikte. Şimdi, ÖÇK Bölgesi ilanının gereklerini yapmak ve uygulamaları için çalışmak onun istediklerinin de yerine gelmesidir.

Sevgili arkadaşımız, İpar Buğra’yı anarken, bir dünya mirası olan Yarımadamızı ve yaşam alanlarımızı savunma mücadelemizi yükseltelim. Bunu yapabiliriz.

Bugün, çok sevdiği Sarı Gelin türküsünü dinleyerek analım sevgili İpar Buğra’yı.

KARABURUN KENT KONSEYİ

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir