Hayvan hakları ve Karaburun

Hayvan hakları ve Karaburun

Hayvanları Koruma Kanunu uyarınca sahipsiz hayvanların yaşama ortamlarını ve gereksinimlerini sağlamak yerel yönetimlerin görevlerindendir. Yerel yönetimlerin bu görevlerini sivil toplum örgütleri ile birlikte yürütmelerine ilişkin düzenlemeler de Hayvanları Koruma Kanunu’nda yer almaktadır. Ayrıca bu tip çalışmaların Sivil Toplum Örgütleri ile birlikte yürütülmesinin başarılı pek çok örneği de bulunmaktadır. Hayvan Hakları İçin Veteriner Hekimler Derneği (HAYHAVEDER) olarak biz de ilgili yasal düzenlemeler doğrultusunda Karaburun Belediyesi ile bir protokol çerçevesinde sahipsiz hayvanlara ilişkin ortak çalışmamızı 5 Ekim tarihinde hayata geçirmiş olduk.

Çalışmanın uygulama aşamasına gelmesinden önce pek çok kez toplantılar yaparak işleyişe ilişkin düzenlemeleri görüşüp, paylaştık. Bu toplantılar sırasında Belediye Başkanımız Sayın Serdar YASA’nın olaya olumlu ve sorun çözme isteği ile yaklaşmış olması ve Karaburun Yerel Gündem 21 Yürütme Kurulu Üyesi Sayın Çiğdem AKÇURA’nın bizlere tam destek vermesi bugün gelinen noktada çok anlamlıdır. Kendilerine teşekkür ediyoruz.

Dernek olarak bu çalışmadaki amacımız; Hayvanları Koruma Kanunu çerçevesinde Karaburun halkının ve hayvanlarının sağlıklı bir ortamda birlikteliklerini sürdürmelerini sağlamak adına Karaburun Belediyesine destek olmaktır.

Bunun için de sokak hayvanı sorununu tüm boyutları ile ele aldık. Çalışmanın en önemli ve öncelikli aşamalarından biri Karaburun Belediyesince oluşturulmuş Hayvan Misafirhanesinin düzenlenmesi idi. Bu alanın yasal mevzuatlara uygun hale getirilmesi ve hayvanlar için sağlıklı ve huzurlu bir ortamın sağlanmasına yönelik önerilerimizi Belediye yetkilileri ile paylaştık. Yaklaşık 2 aylık bir süreç sonunda çalışmanın başlatılması için yeterli şartların sağlandığı ancak bir takım eklemelerin yapılacağı Hayvan Misafirhanesi tamamlanmış oldu.

Sonrasında yalnızca sokak hayvanlarının; kısırlaştırılması, kuduz aşılarının yapılması, paraziter tedavileri, işaretlenme ve kayıt altına alınmalarına yönelik olmak üzere çalışmalarımızı başlattık.

Çalışma kapsamında; Belediye görevlileri, dernek sorumlusu arkadaşlarımız ve Karaburunlu hayvanseverler yardımıyla sokaktan güvenle alınan kedi ve köpekler genel durumları değerlendirildikten sonra kısırlaştırılarak, operasyon sonrası gözetim ve bakım süresi tamamlandıktan sonra, sahiplendirilmesi mümkün olmayınca önceden alındığı, yaşamını sürdürme olasılığı yüksek olan bölgelere Belediye görevlilerince bırakılmaktadır. Ayrıca mikroçip ile işaretlenen bu hayvanların çip numaralarından bilgilerine ulaşmak ve izlenebilirliklerini sağlamak da mümkündür. Her ne kadar ideali bu hayvanların sahiplendirilmesi ise de Hayvanları Koruma Kanunu gereği Bakımevinde sürekli olarak tutulmaları yerine sokağa bırakılmaları öngörülmektedir. Hem bu yasal gereklilik hem de Hayvan Misafirhanesinin kapasitesine bağlı olarak şu an yapılan çalışmalar sonucu kedi ve köpeklerden sahiplendirilemeyenler kulak küpesi de uygulanarak sokağa bırakılmaktadır. Ekim ayından bu yana 42 sokak hayvanı rehabilite edilmiştir.

Ne yazık ki sokaklar da onlar için tehlikelerle doludur. Ancak Karaburun’un sakin bir belde ve insanlarının duyarlı olması nedeni ile kent merkezlerinde yaşayan hayvanlara göre Karaburun’un kedi ve köpekleri daha şanslıdır. Yine de evcilleştirdiğimiz bu hayvanların yeri aslında bizlerin yanıdır. Evlerimiz ve bahçelerimizde onlara yer açmamız hem onlar için hem de bizler için olumlu sonuçlar doğuracak bir paylaşımdır aslında.

Hayvanların bakım ve beslemeleri, bakımevinin temizliği gibi işlemler Belediye görevlileri tarafından yürütülmektedir. Belediyeye hem hayvan misafirhanesinde beslenmeleri sırasında hem de sokakta besleme odakları oluşturulması açısından sizlerin de desteği çok önemlidir.

Yürütülen bu çalışmalar olması gerekenlerdir. Yıllardır yapılan uygulamalar göstermiştir ki bu hizmetlerin ve emeklerin boşa gitmemesi için bölge insanlarının desteği çok önemlidir. Bu nedenle biz, Hayvan Hakları için Veteriner Hekimler Derneği olarak bilgilendirme ve eğitime yönelik çalışmalar da yürütmekteyiz. Özellikle yeni nesillerin bilinçli hayvan sahibi olması, hayvan sevgisi edinmesi, yetkililerin konuya hakim olabilmeleri için güncel uygulama ve teknik bilgilendirilmeleri, bölge halkının da muhtarlıklar aracılığıyla bilgilendirilmesi, sorunlarının dinlenmesi ve gereken yerel çözümlerin oluşturulması tüm bu çalışmaların yanında gerçekleşecektir.

Eğitim amacıyla ilköğretim öğrencilerine ve ailelerine yönelik hazırlanmış bir kısa filmimiz bulunmaktadır. Ayrıca Karaburun Belediyesi ile birlikte hazırladığımız afiş ve broşürlerimizle de, düzenlenecek bilgilendirme toplantılarına destek amacıyla dokumanlar oluşturulacaktır.

Sizlerin desteği ve bizlerle işbirliği ile Karaburun’da hem halk sağlığı, hem çevre sağlığı, hem hayvanlarımızın sağlığı ve hakları hem de çocuklarımızın geleceği ve sizlerin sağlığı için başarılı çalışmalara imza atmış olacağız.

Karaburun Belediyesi ile yürütülen çalışmaların ayrıntılarına ve rehabilite edilen hayvanların resim ve bilgilerine Derneğimiz web sayfasından ulaşabilirsiniz.

Dr. Ebru Tong

Hayvan Hakları İçin Veteriner Hekimler Derneği HAYHAVEDER

www.hayhaveder.org.tr

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir