Karaburun Yarımadası Yerel Gündem 21’in Projeleri

Karaburun Yarımadası El Ürünleri Çarşısı Projesi

Bu projeyle Karaburun Yarımadasında yaşayan halkın el emeğinin değerlendirilmesi ve ekonomilerine katkı amaçlanmıştır. Proje, Çevre, Kültür, Turizm adına değer taşımaktadır. Halkın ortak talebi doğrultusunda hazırlanan projeye, Karaburun Belediyesi yer tahsisinde bulunmuş, Karaburun Kaymakamlığı Çevre, Kültür, Turizm Birliği de malzeme ( bank, masa, şemsiye ) desteği sağlanmıştır. Karaburun İlçe Merkezinde bulunan Park alanı içinde YG-21 tarafından projelendirilip hayata geçirilen El Ürünleri Çarşısında 2003-2006 yılları arasında yerel halkın ürettikleri sergilenip satışa sunulmuştur. 2007 yılında Karaburun Belediyesi tarafından açılan yeni Pazar Yeri projesinde de bu proje yerini almıştır.

Karaburun Yarımadası Yerel Tarih Kültür Evi Projesi

Karaburun İlçe Merkezinde bulunan eski atıl Belediye Oteli’nin Karaburun Belediye Meclisince tahsis edilmesi sonucu Yerel Gündem 21 tarafından hazırlanan projeye ilk katkı, İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü’nden geldi.

Restorasyon ve onarım çalışmalarının başlamasına ek olarak sağlanacak yeni katkılarla eski otelin Yerel Tarih ve Kültür Evine (Karaburun Yarımadasına ait sembolik tarihi materyallerin yanı sıra kültürel örneklerin de sergileneceği merkez de öncelikle Karaburun ve Köylerinde yeniden yaşatılan eski el sanatları örnekleri sergilenecek. Ayrıca, Karaburun Yarımadası Yerel Gündem 21 Yerleşme ve Mimarlık Tarihi Çalışma Grubu, Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Yar Doç. Dr. Mimar Sedat Emir’in Koordinatörlüğünde yapmış olduğu “Kültür Envanteri Projesi” kapsamında Temmuz 2004’de envanter çıkarma ve belgeleme çalışmalarıyla eski yerleşim yerlerindeki çalınma riski bulunan materyaller saptanmış ve bu materyaller Karaburun Belediyesi, İlçe Jandarma Komutanlığı ve Karaburun Yarımadası YG-21’in imzaladığı ortak bir protokolle koruma altına alınmıştı. Yerel Tarih ve Kültür Evinde, korumaya alınan bu materyallerden de örnekler sergilenecek) dönüştürülmesi amaçlandı.

Yerel Tarih ve Kültür Evinde sergilenecek olan tüm değerler, Karaburun’un çevre, kültür, tarih ve turizmine katkı sağlayacak.

Karaburun Yarımadası Kültür Envanteri Projesi

Karaburun Yarımadası YG-21 Yerleşme ve Mimarlık Tarihi Çalışma Grubu’nun yürütmekte olduğu envanter çalışmaları 2004 yılında, Karaburun Yarımadası Kırsal Mimarlık Envanteri ve Karaburun Yarımadası Mezar Taşları Envanteri başlıklarını taşıyan iki ayrı proje halinde, Türkiye Bilimler Akademisi Türkiye Kültür Sektörü (TÜBA-TÜKSEK) Türkiye Kültür Envanteri Projesi kapsamına alınmıştır.

Yerleşme ve Mimarlık Tarihi Çalışma Grubu, 2004 yılı yaz döneminde Çullu ve Hisarcık köylerinde ayrıntılı envanter çalışmaları yapmıştır.

Bu çalışmalar sonucunda envanteri çıkarılan materyaller, Karaburun Belediyesi, İlçe Jandarma Komutanlığı ve Karaburun Yarımadası YG-21 tarafından hazırlanan bir protokolle koruma altına alınmıştır.

Kültür Envanteri Projesi kapsamında çalışmalar, ( Saip, Ambarseki, Bozköy, Tepeboz, Haseki, Sarpıncık, Parlak, Küçükbahçe, Balıklıova ) 2007 yılına kadar düzenli olarak sürdürülmüştür. Bu çalışmalara Karaburun Belediyesi finans desteği sağlamıştır.

Karaburun Belediyesi Adına, Avrupa Komisyonuna Başvurulan İstihdam Projesi

” Karaburun’da İşsizliğin Azaltılması İçin Örnek İş Alanları Önerisi ve Eğitimi ” başlıklı proje onaylanmış ve hayata geçirilmiştir.

Bu projede, Karaburun Yarımadası YG-21 ve Karaburun Kadınları Agro Turizm Kooperatifi proje ortakları olmuşlardır. Okumaya devam et

Karaburunlu gençler uluslararası bir projede: “Köyüm köyün olsun mu?”

Karaburunlu gençler uluslararası bir projede: “Köyüm köyün olsun mu?”
İzmir Ticaret Odası liderliğinde, İzmir İl Özel İdaresi ve Karaburun Yarımadası Yerel Gündem 21’in ortaklığında gerçekleştirilen “Gençlerin Toplumsal Hayata ve Gönüllü Hizmetlere Katkısı” adlı projeyle Avrupalı ve Yarımadalı gençler bir araya geldi.

Proje kapsamında Polonya, Hollanda, Fransa ve İspanya’dan gelen 14 genç ve 3 eğitmen ile birlikte Karaburun Yarımadası’ndan 19 genç, gönüllü çalışmalara katılım ve kültürler arası diyalog konulu seminerlere katıldı. Okumaya devam et