Çünkü Biz Her Zaman Yaşamdan Yanayız…

KARABURUN KENT KONSEYİ 7. OLAĞAN GENEL KURULUN’DA BAŞKAN SEÇİLEN, KARABURUN’UN YERELİNDEN GELEN VE GENÇLİK MECLİSİ ÇALIŞMALARIYLA TANIŞTIĞIMIZ SEVGİLİ GONCAGÜL KARAAĞAÇ’IN
“Cunku biz her zaman yasamdan yanayız” İÇERİKLİ KONUŞMASINI SİZLERLE PAYLAŞIYORUZ.

Merhaba,

Ben, Goncagul Karaagac. 1994 dogumluyum. Kaynarpinarda dogup buyudum. Ilkokul orta okul ve lıse ,ogrenım hayatimi mordoganda tamamladim. Bu surec icerisinde yaklasık 8 sene karaburun halk egitim merkezı halk oyunlari ekibinde oynadım. Yıne halkoyunları ekıbımızle yurt ıcınde ve yurt dısında cesıtlı festıvallere katıldım. Yarımada oyunlarında 2 yıl ust uste gulle atmada aldıgım 1.lıkler benı mıllı takımın alt yapsına tasıdı. 3 yıl cekıc ve disk uzerınde lısanslı sporcu olarak calıstım. Daha sonra unıversıte hazırlıgı surecınde antremanlarım her haftasonu ızmırde oldugu ıcın spora ara vermek zorunda kaldım.

Unıversıte tercıhlerınde tek tercihim olan Ege Ü. organic tarım bolumunu kazandım. Okul surecinde fıılen urettıgım ve ılerıde uretmeyı dusundugum urunler icin marka tescili yaptirdim. Adı Koy Kokusu. Bılgısayar kursu ve KOSGEP kurslarına katıldım. B sınıfı arac ehlıyetı aldım. Daha sonra bolumumu 1.lıkle bıtırıp hayalım olan koyume gerı dondum .

2016 yılında Kaynarpınar’da Gonca Bahcesı ısımlı kucuk bır fıdanlık actım. Ilkbahar ve yaz boyunca cıcek satıp bahce duzenlemelerı yaptım. Ve yıne 2016 yılında Romanya Cruj Napocada duzenlenen NYELENI Gıda Egemenlıgı Forumunda genc kadın cifti olarak Turkiye’nin sozcusu oldum.

2017 bahar mevsımı geldıgınde yenı yol yapım calısmaları nedenıyle Kaynarpınar yolu kapandıgı ve fıdanlıgım cıkmaz sokakta kaldıgı ıcın 1 sene ara vermek ve gidisatı ızlemek zorunda kaldım.

Hayatimi planlarken kendime sordugum tek soru gercekten nerede yasamak istedigimdi ve cevap hep aynıydı. Karaburun Karaburun Karaburun.

Kendimi bildim bileli hic bir zman ozel sekter veya devlet dairelerinde calismak ıstemedim. Cunku ben cok doganın ıcınde cok ozgur buyuyen bir cocuktum. Bu nedenle her zaman kendi elimin emegiyle birseyler ortaya cikarmak beni daha cok mutlu etmıstır. Bu yuzden bana huzur ve mutluluk vermeyecek benı dogadan uzaklastıracak her turlu kazanc ve calisma sekline karsi bır ınsan olup cıktım.

Yasadıgım koyun tek cocuguydum ve benden sonra en kucuk benim annem ve babamdi. Bu yuzden benim en buyuk oyunum dogayı tanımak ve onu yasamak oldu. Balık tutmak, yüzmek, mevsımınde mantar ot toplamak, bahce ıslerıyle ugrasmak, doga yuruyusu yapmak her zaman benım yasamdan aldıgım en buyuk zevk olmustur.

Ekoturızmle yakından ılgılenıyor ve bu yondekı ısletme projemı meydana cıkarabılmek ıcın alt yapı calısmalarını ve arastırmalarımı surduruyorum.

Yaklasık 8 ay once evlendim .Kosedere’de dedemden bana kalan zeytınlıgın ıcerısıne esımle yaptigimiz evde pastoral bır koy hayatı surduruyorum.

Karaburunun yerlisı ve yasadıgı yere asık bır ınsan olarak Karaburuna yapılan talan gercekten ıcımı acıtıyor . Bir yanda balık cıftlıklerı bır yanda resler, mermer ve mıcır ocakları…Bazılarımız bu tarz işletmelerın acılmasını yörenın gelişimi olarak nıtelendırsede; acıkca ortada kı Karaburun şu an gercekten talan ediliyor.

Benım gıbı cevrecı hareketlerı destekleyen arkadasları ıstemezukcu ılan edıyorlar.

Oysa bız yenılenebilir enerjıye karsı degılız ;koylerımızın ıcıne dıkılen, yasam standartlarımızı dusuren bızı köseye sıkıstıran gozu doymaz kapasıtelere karsıyız..

Bız koylara yerlestırılen balık cıftlıklerının denız ekosıstemıne verdıgı zarara karsıyız. Denızımızın camurlasmasına , karaburunda dalıs turızmını geliştirmeye calısırken kullandıkları sunı yemlerle camurlasan denız tabanının gorus mesafemızı dusurmesıne karsıyız. Yıne balık cıftlıklerının denızle paralel olarak koylarımızı gasp etmesıne karsıyız.

Mermer mıcır ocaklarının yarattıkları yogun tozla kaplanan bıtkı ortumuz fotosentez yapamıyor. Zeytınımız, mandalınımız yogun toz sebebıyle döllenemediği ve hasadımız düsüs gösterdıgı ıcın karsıyız.

Bana sorarsanız bir bolgenın gelişmısliğini gösteren en buyuk etken korunmus kulturel ve dogal yapısıdır. Bu nedenle Karaburun Yarımadası’nın Özel Çevre Koruma Alanı ılan edilmesını saglamak en buyuk davamız olmalıdır.

Buyuk sırketler tarafından okyanusta yenı kesfedılmıs kabıle muhamelesı gördüğümüz su gunlerde bırlık olup evımızı korumalıyız. Doğal guzellıklerımızı koruyup, tarımsal urunlerımızın katma değerlerını yukseltebılır, bölgemızde turızmı çeşitlendirip kalkınabılırız.

Cunku biz her zaman yasamdan yanayız…

Ve son olarak ben bır gun 60 lı yaslarımı gorebılırsem genclıgımde tuttugum balıkları, dokundugum ağaçları, uzerınden atladıgım kucuk derelerı, tırmandıgım kayaları cocuklarıma masal gıbı anlatmak ıstemıyorum…

Bu yuzden cok gec olmadan Karaburun ıcın elımden gelen herseyı yapmaya tum kalbımle hazırım.

Tesekkurler.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir