KARABURUN’A İYİ BAK ÇEVRE BULUŞMASI YAPILDI
KARABURUN’A İYİ BAK ÇEVRE BULUŞMASI 17-18 AĞUSTOS TARİHLERİNDE KARABURUN’DA YAPILDI.
17 AĞUSTOS’TA SAAT: 10.30’DA KARABURUN CUMHURİYET MEYDANINDA TOPLANAN İNSANA -DOĞAYA- YAŞAMA HAKKINA SAHİP ÇIKMAK İÇİN SAMANDAĞDAN KIRKLARELİYE KADAR KARABURUN’A DESTEK VERMEYE GELEN DOĞASEVERLER KARABURUN’LULARLA BULUŞTU. ETKİNLİK AÇILIŞ KONUŞMASI “KARABURUN İYİ BAK” DÜZENLEME KOMİTESİ ADINA İPAR BUĞRA DİLLİ TARAFINDAN YAPILDI.
DİLLİ KONUŞMASINDA; ”KARABURUN’A İYİ BAK ÇEVRE BULUŞMASI, KÖY MUHTARLARIMIZ, KÖYLERİMİZ, YEREL YÖNETİMLERİMİZ, KARABURUN KENT KONSEYİ, STK’LARIMIZ, KOOPERATİFLERİMİZLE KARABURUN YARIMADASI’NIN ORTAK ETKİNLİĞİDİR.
BÜTÇESİ OLMAYAN BU ETKİNLİK, YEREL YÖNETİMLERİN, MUHTARLIKLARIN, KARABURUN’DAKİ İŞLETMELERİN, KARABURUNLULAR’IN/KARABURUN’U SEVENLERİN, GÖNÜLLÜ KATKILARIYLA GERÇEKLEŞTİ. BU, KARABURUNLULAR’IN ORTAK DEĞERLERİMİZİ KORUMA MÜCADELESİNİ SAHİPLENMESİNİN SOMUT ÖRNEĞİDİR.
KARABURUN YARIMADASI, DOĞAL DEĞERLERİYLE SAHİP OLDUĞU ULUSLARARASI ÖLÇEKTE KORUMA ALTINDAKİ NADİR BİTKİ VE HAYVAN VARLIĞIYLA-AKDENİZ FOKUYLA, DENİZ ÇAYIRLARIYLA, ADAMARTISI, ADA DOĞANIYLA, YABANİ ORKİDESİYLE…. KORUNMASI GEREKEN DÜNYA MİRASIDIR.
KARABURUN YARIMADASI KÖYLERDE HALA YAŞATILMAKTA OLAN GELENEK GÖRENEKLERİYLE, KARA KEÇİSİ, NERGİSİ, ZEYTİNİ, ÇİPRASI, KEFALİ ENGİNARI İLE TERTEMİZ TOPRAĞI VE DENİZİYLE KIRSAL YAŞAM ÖRNEĞİDİR.
BUNUN İÇİN KARABURUN’A İYİ BAKALIM… KORUYALIM DİYORUZ
YARIMADA, SAHİP OLDUĞU DEĞERLERİ YOK EDEN, PLANSIZ, YERELİ YOK SAYAN, DOĞAL KAYNAKLARI HIZLA, ÖLÇÜSÜZCE, ADALETSİZCE TÜKETEN YATIRIMLARIN AĞIR BASKISI ALTINDADIR.
KARABURUN YARIMADASI’NDA DÜNYA VARLIKLARI YOK EDİLİYOR !
YARIMADA’DA BALIK ÇİFTLİKLERİ, YOĞUN RÜZGAR ENERJİSİ SANTRALLERİ VE TAŞ-MICIR-MERMER OCAKLARIYLA, ÇARPIK YOĞUN YAPILAŞMALARLA KARASAL, DENİZEL VE KIYISAL ALANLARA, KIRSAL YAŞAMA YÖNELİK SERİ CİNAYETLER DEVAM EDİYOR!
BUNUN İÇİN KARABURUN’A İYİ BAKALIM, TALANA İZİN VERMEYELİM DİYORUZ.
KARABURUN YARIMADASI BIÇAK SIRTINDA!
YARIMADA, YA DOĞAL DEĞERLERİ VE BUNUNLA BİREBİR ÖRTÜŞEN KIRSAL KALKINMA POTANSİYELİYLE, DOĞA – İNSAN BİRLİKTELİĞİYLE KORUNACAK YA DA İNSAN VE DOĞA YAŞAMINDA SÖZÜ DAHİ EDİLEMEYECEK ÖLÇÜDE KISA VADELİ YATIRIMLARA FEDA EDİLECEK.
YARIMADA’DA TALANCI-TAHRİPKAR YATIRIMLARIN DERHAL DURDURULMASINI İSTİYORUZ…
YARIMADA’NIN KÖY YAŞAMINA SAHİP ÇIKAN YAKLAŞIMLA KORUMA ALTINA ALINMASINI İSTİYORUZ…
BUNUN UZUN SOLUKLU VE BİRLİKTELİK GEREKTİREN BİR MÜCADELE OLDUĞUNUN BİLİNCİNDEYİZ.
BUNDAN SONRAKİ YOLCULUĞUMUZ ANKARA’YA.
ŞİMDİ DEĞERLERİMİZİ VE TALANI HEP BİRLİKTE GÖRMEK İÇİN, DAYANIŞMAYI KÖYLERİMİZLE PAYLAŞMAK İÇİN HEP BİRLİKTE KISA BİR YOLCULUĞA ÇIKIYORUZ. BU YOLCULUKTA SÖZ KÖYLÜLERİMİZİN VE ÇEVRE KURULUŞLARININ” DEDİ.
100’DEN FAZLA ARAÇ KONVOYUYLA VE DAVUL-ZURNA EŞLİĞİNDE YOLA ÇIKAN DOĞA SAVUNUCULARININ İLK DURAĞI YAYLA KÖYÜ OLDU. YAYLA KÖYÜNDE KÖY MUHTARI YUSUF ARICI VE YAYLA KÖYLÜSÜ MUSTAFA ŞENBAHAR, NECLA ARICI, REYHAN ÇAKMAK KÖYLERİNDE RÜZGAR ENERJİ SANTRALLERİNİN (RES) KEÇİ YETİŞTİRİCİLİĞİNE VE TARIM ALANLARINA VERDİĞİ ZARARLARI VE YAŞADIKLARINI ANLATTI. KÖYLÜLER “TÜRBİNLERLE KUŞATILDIK. GECELERİ GÜRÜLTÜDEN UYUYAMAZ OLDUK. BAŞ AĞRILARIMIZ ARTTI. YA BİZE ESKİ HAYATIMIZI GERİ VERİN, YA DA 10.000 KEÇİMİZLE GİDECEĞİMİZ YER GÖSTERİN” DEDİLER.
SAMANDAĞ YAŞAM ALANLARINA SAHİP ÇIK PLATFORMU ÜYESİ AV. ÇETİN SAKALLI İSE YAYLA KÖYÜNDE YAPTIĞI KONUŞMADA SAMANDAĞ’DA YAŞANAN RES MÜCADELESİNİ VE GELİNEN NOKTAYI PAYLAŞTI.
KONVOYUN 2. DURAĞI YARIMADA’NIN BATI KIYILARINI KAPLAYAN BALIK ÇİFTLİKLERİNE TOPLU OLARAK BAKIŞTI. DAHA SONRA SALMAN KÖYÜNDE SALMAN, PARLAK VE KÜÇÜKBAHÇE KÖYLÜLERİYLE BULUŞULDU VE BALIK ÇİFTLİKLERİNİN KIYI VE DENİZ ALANLARINDA YARATTIĞI KİRLİLİK VE TAHRİBAT KONUŞULDU. SALMAN KÖYÜ MUHTARI VE KARABURUN’A İYİ BAK BULUŞMASI DÜZENLEME KOMİTESİ ÜYESİ BÜLENT GÜLTEKİN, PARLAK KÖYÜ MUHTARI KENAN ÖZAYDIN, SALMAN KÖYLÜLERİ SÜHEYLA DENİZERİ VE NERMİN ALTAY BİRYANDAN RÜZGAR SANTRALİ TİRBÜNLERİ, BİR YANDAN ZEYTİNLİK YAPMAK İÇİN KİRAYA VERİLEN VE ÇİTLERLE ÇEVRİLEN ÇOK GENİŞ ALANLARLA, DENİZDEN DE BALIK ÇİFTLİKLERİ İLE ÇEVRİLDİKLERİNİ, YAŞAMA ALANLARININ İYİCE DARALDIĞINI, ÇOCUKLARINI KÖYLERDE TUTAMADIKLARINI, MERALARIN YOK EDİLDİĞİNİ KEÇİ SÜRÜLERİNİN BUNDAN DOLAYI HIZLA AZALDIĞINI İFADE ETTİLER. SALMAN KÖYÜ’NDE AV. ŞEHRAZAT MERCAN HUKUKİ SÜREÇ VE MÜCADELE YOLLARI HAKKINDA DENEYİMİNİ KÖYLÜLERLE PAYLAŞTI.
PROGRAM KAPSAMINDA KATILIMCILAR KARABURUN İSKELESİNDE DENİZDEN GELEN BALIKÇI TEKNELERİYLE BULUŞTULAR. KARABURUN BELEDİYE BAŞKANI H.SERDAR YASA, MORDOĞAN BELEDİYE BAŞKANI AHMET ÇAKIR, KARABURUN SU ÜRÜNLERİ KOOPERATİFİ BAŞKANI SALİH AKDENİZ VE KARABURUN’A İYİ BAK BULUŞMASI DÜZENLEME KOMİTESİ VE KARABURUN KENT KONSEYİ BAŞKANI İPAR BUĞRA DİLLİ’NİN KAPANIŞ KONUŞMALARININ ARDINDAN İZMİR MÜZİSYENLER DERNEĞİ VE KARABURUN’LU GENÇ MÜZİSYLERİN KONSERİYLE SON BULDU.
ETKİNLİKTE; “ÇİFTLİK, TAŞ OCAĞI, RES KUŞATMASINA HAYIR”, “YARIMADA’YA SAHİP ÇIKIYORUZ”, “YÜREKLERİN KULAKLARI SAĞIR, BAĞIR YARIMADA BAĞIR”, YARIMADA’YA BÜTÜNCÜL KORUMA”, “KARABURUN BIÇAK SIRTINDA”, “DAĞLAR RES, DENİZLER ÇİFTLİK DOLMADAN KARABURUN’A İYİ BAK”, “KÖYÜME, KÖYLÜME, KÜLTÜRÜME DOKUNMA” AFİŞLERİ TAŞINDI.
ETKİNLİĞİN 2. GÜNÜNDE PROF. DR. ÜMİT ERDEM’İN MODERATÖRLÜĞÜNÜ YAPTIĞI PANEL PROGRAMINDA TÜRKİYE’DEKİ DOĞA MÜCADELESİ DENEYİMLERİ VE KARABURUN YARIMADASI SORUNLARI VE ÇÖZÜM YOLLARI TARTIŞILDI.
KARABURUN BELEDİYE BAŞKANI H. SERDAR YASA, SEFERİHİSAR BELEDİYE BAŞKANI TUNÇ SOYER’İNDE KATILDIĞI PANELDE;
Doğal Yaşamı Koruma Vakfı (DAYKO) Kırklareli Temsilcisi Göksal ÇİDEM “Biyosfer Rezervinde Anlayış ve Uygulama Farklılığı”, Doğa Derneği Başkanı Güven EKEN “Çevreciliğin ve Doğa Hareketi’nin Yolları Ayrıldı mı? Karaburun Örneği”, Su Hakkı Kampanyası Koordinatörü Dr. Akgün İLHAN “Nasıl Bir Yenilenebilir Enerji? Karaburun’da RES’ler”, Ege Çevre Platformu ÜYESİ (EGEÇEP) Av. Şehrazat MERCAN “Yarımada’daki Çevre Sorunları ve Davalar Süreci”, Samandağ Yaşam Alanlarına Sahip Çık Platformu Üyesi Av. Çetin SAKALLI “Samandağ Tekebaşı RES Mücadele Deneyimi”, WWF-Türkiye Doğa Koruma Sorumlusu, Kaş-Kekova Özel Çevre Koruma Bölgesi Deniz Yönetim Planı Uygulaması Projesi Koordinatörü Nilay AKÇA “Deniz Koruma Alanları, Planlama ve Yönetim Süreçleri” BAŞLIKLI SUNUMLARINI YAPTILAR.
“KARABURUN’A İYİ BAK” ÇEVRE BULUŞMASI PANELİNDE, KARABURUN YARIMADASI’NIN HASSAS EKOSİSTEMİ, ZENGİN BİYOÇEŞİTLİLİĞİ, KADİM KÜLTÜRÜ VE KIRSAL YAŞAMININ BÜTÜNSEL BİR YAKLAŞIMLA KORUNMASI GEREKTİĞİNİN ALTI ÇİZİLDİ. YARIMADANIN BU DEĞERLERİNİ YOK EDEN YATIRIMLARIN İVEDİLİKLE DURDURULMASI VE YENİ İZİNLERİN VERİLMEMESİ ZORUNLULUĞU ÖNEMLE VURGULANDI. AYRICA, KORUMA SORUMLULUĞUNUN TÜRKİYE’NİN SORUMLULUĞU OLDUĞU BU YÖNDE MÜCADELENİN HER ALANDA VE HEP BİRLİKTE YÜRÜTÜLECEĞİ MESAJI VERİLDİ.
karaburun’a iyi bak çevre buluşması düzenleme komitesi
www.karaburunaiyibak.org