Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 11 Aralık günü “Uluslararası Dağ Günü” olarak ilan edilmiştir. 2003 yılından bu yana bu gün dağların yaşam için önemi hakkında farkındalık yaratmak, dağların gelişimindeki fırsatlar ve kısıtları vurgulamak, dünya genelindeki kırsal nüfus ile çevreye pozitif etkiler sağlayacak ortaklıklar kurmak için düzenli olarak kutlanmaktadır.
Dünya kara yüzeyinin yaklaşık % 22’si Dağlar dan oluşmakta. Dağlar dünya genelinde 915 milyon kırsal nüfusa, gıda ve refah sağlamasının yanında şehirlerde yaşayan milyarlarca insana ekonomik, taze su ve enerji sağlanması açısından da önemli imkanlar sunmaktadır. Ayrıca dağlar dünya nüfusunun % 13’ünün evi konumundadır. Dağlar kültürel ve turistik yerlerdir. Dağ turizmi küresel turizm endüstrisinin % 15-20’sini oluşturmaktadır. Dağlardaki kırsal nüfus kendi coğrafyaları için etkili toprak yönetimi stratejilerine katkı sağlayabilen eşsiz ve çok kıymetli bölgesel hafızaya, gelenek ve kültürel değerlere sahiptirler. Dağlar dünya içme suyunun % 60-80’ini sağlamaktadır. Dağlar olmasaydı fakirlik ve açlığı yok etmek için ortaya konan stratejilerin gerçekleşmesi mümkün olmazdı. Dünyanın birçok büyük şehri içme suyu açısından dağlara bağımlıdır. Dağlardan sağlanan temiz su pek çok tarımsal alanda çiftçiler tarafından kullanıldığı için, dağ kaynaklı sular küresel besin güvenliğinin sağlanması açısından hayati öneme sahiptir.
Dağlar bu denli önemliyken ülkemizde “doyumsuz madencilik politikaları”, “Yenilenebilir enerji üretimi” maskesi ile talan edilen doğamız, dağlarımız her geçen gün yok edilmekte.
Yarımadamızda yıllarca verilen ve kararlılıkla devam eden mücadeleye rağmen dağlarımız RES ler ile istila edilmiş durumda. RES lerin yarattığı olumsuzluklarla dağlarımızın eteklerinde, yaylalarında kurulu olan köylerimizde yaşam her geçen gün bitmekte. Başta Kuşlar, Arılar, Karaburunumuzun simgesi olan Keçilerimiz tüm canlılar yok olmakta. Habitatımız bozulmakta. Zeytinliklerimiz olumsuzluklardan kuruyup kesilmeye başlandı. Nergis tarlalarımız da olumsuz etkiden nasibini aldı, Karaburunumuzun bir simgesi daha yok olma tehlikesi altında Nergis soğanları her geçen gün artarak sökülüyor.
Sermaye güçleri şimdide doyumsuz bir açlıkla dağlarımıza, tarımsal alanlara, RES alanlarına Güneş Enerji Sistemleri kurmak için girişim içindeler – çalışmaktalar.
Doğanın acımasızca talan edilmesine, yok edilmesine karşıyız – karşı durmaya devam edeceğiz. Yaşamımız için hayati değere sahip olan dağlarımızın sürdürülebilir bir dünya için öneminin vurgulayarak “11 Aralık Dünya Dağ Günü nü” kutluyoruz.