Akdeniz Fokları ve habitatlarının yokolmasına neden olan faktörler:
* Yasadışı ve aşırı büyük avcılık sonucunda balık stoklarının azalması
* Kirlilik
* Kasten Öldürme
* Mağaralara turistik dalışlar ve yoğun aktiviteyle rahatsız edilmeleri.
Karaburun Yerel Fok Komitesi (YFK), Akdeniz Foku ve habitatlarının izlenmesi, denetlenmesi, korunması, belgelenmesi yönünde üyelerinin maddi hiçbir katkı almadan gönüllü çalıştığı bir yapılanmadır. Sivil ve resmi bir oluşumdur.
Bu yapı içinde çalışan sivil bireyler ayrıca Karaburun Kaymakamlığı Çevre Koruma Ünitesi içinde de yer almaktadır. Sivil duyarlılık ve eko sisteme saygı adına yürütülen çalışmalar içeriğinde her yaz sezonu Mordoğan’da bulunan Ayıbalığı Mağarası (Akdeniz Foku Mağarası) ile insanların güneşlenip, denize girdiği alan arasında sarı uyarı şamandraları denize bırakılıyor.
Bu şamandralar sadece bir uyarı niteliğinde. Yüzerken bu alanı hangi nesli tükenmekte olan canlı ile paylaştığımızın bilince çıkarılması adına işlev görüyor.
İnsanların bu bölgedeki aktiviteleri sırasında bu nadir türün rahatsız edilmemesi için anlam taşıyor. O yüzden mağara içine girilmemesi,mağara üstündeki kayadan denize atlanmaması ve bu bölgede ağ ile ayrıca zıpkınla balık avlanmaması gerekiyor (Tüm bunlar ilgili mevzuatlarla da yasaklanmış durumda). Bölge girişinde konu ile ilgili bilgilendirme panoları bulunuyor.
Geçen süreçte Yerel Fok Komitesi üyeleri Karaburun İlçesi, Sasko, Ayıbalığı Mevkii ve Mordoğan Beldesinde bilgilendirme standları oluşturmuş, bildiri ve bültenler dağıtmış, gözlemler ve ilgili birimlerinde katkılarıyla denetimler yapmıştı. Ayrıca, Akdeniz Foku ve habitatlarını korumaya ve yasadışı avcılığı önlemeye yönelik bilgilendirme panoları hazırlanmış, Ayıbalığı Mağarası ve çevresinde doğal doku üzerine yazılan yazılar silinmiş, kıyı temizliği yapılmıştı.
Karaburun Yerel Fok Komitesi, yerel yetkililer ve kıyı balıkçısını bir araya getiren toplantılar düzenledi, bilgi paylaşımlarını sağladı.
Kıyılarımızın, denizimizin, Akdeniz Foku ve habitatlarının korunması adına her duyarlı yurttaşın, doğa severin yasadışı aktiviteleri ve doğaya zarar verenleri, cep telefonu, kamera vb. çekerek ilgili birimlere iletmesi korumaya katkı verecektir.
KARABURUN YEREL FOK KOMİTESİ
Karaburun Sivil İnisiyatifin girişimleri sonucu İzmir Valiliğinin 18.05.2000 tarih ve 1230 sayılı yazısı, Çevre ve Orman İl Müdürlüğünün
yönlendiriciliği ve Karaburun Kaymakamlığının 30.05.2000 tarih ve 612 sayılı oluru ile 06.06.2000 tarihinde resmi ve sivil bir yapıyla oluşturulan Karaburun Yerel Fok Komitesi iç yapılanmasını yeniden oluşturma kararı almıştır. Doğaya, denize, Akdeniz Foku ve tüm ekosisteme karşı kendini görevli gören yurttaşlardan ve gençlerden gönüllü katılım beklemektedir.
İletişim Tel: 0 232 731 2919